W dniu 25 września niemal 300 wolontariuszy Fundacji Unum, czyli pracowników i współpracowników Unum Życie wraz z bliskimi sprzątało lasy, nasadzało rośliny oraz reperowało ścieżki edukacyjne. Działania odbyły się w 9 lokalizacjach w całym kraju pod wspólną nazwą Dzień Wolontariusza, a najliczniejsza grupa zebrała łącznie ponad 2,5 tony śmieci.

Ochrona zdrowia jest dla nas wszystkich kluczowa. Dlatego w Fundacji Unum promujemy dbałość i troskę o utrzymywanie czystego i zdrowego środowiska naturalnego, aby zapewnić korzyści przyszłym pokoleniom. Ilość śmieci, jakie zastaliśmy w miejscach naszych akcji zatrważa! To było dla nas wszystkich niezwykle przejmujące doświadczenie i cenna lekcja o stanie zanieczyszczenia naszego środowiska.” – mówi Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

Wolontariuszom Fundacji Unum towarzyszyli bliscy i znajomi, więc rąk do pracy nie zabrakło. Łącznie Dzień Wolontariusza objął 9 lokalizacji w Polsce:

• Najliczniejsza grupa działała w podwarszawskim Józefowie, gdzie zebrano łącznie 2600 kg śmieci.
  • Również ochotnicy z Katowic „dołożył” swoje 180 kg zebranych śmieci w lesie na Giszowcu (dzielnicy Katowic).
  • Grupa z Poznania zajęła się konserwacją ścieżki edukacyjnej w gminie Chrzypsko Wielkie.
  • W Olsztynie wolontariusze oczyścili brzeg Jeziora Tyrskiego.
  • Wolontariusze z Krakowa zaangażowali się w pomocy w zaprzyjaźnionym domu dziecka.
  • Ochotnicy ze Szczecina pomogli w konserwacji domu i ogrodu w lokalnym pogotowiu rodzinnym.
  • W Łodzi wolontariuszki pomagały podopiecznym Domu Kombatanta, którzy otrzymali urządzenia do odzyskiwania deszczówki, a kolejnymi beneficjentami ich pracy były również zwierzęta z lokalnego schroniska. Czworonogi zostały wyposażone w zapas karmy i ekologicznego sianka na podkłady.
  • W Bydgoszczy natomiast nasi wolontariusze pomogli Pani Hani, osobie z niepełnosprawnością, zadbać o ocieplenie domu, dzięki czemu nasza podopieczna może od tego sezonu grzewczego zmniejszyć emisję CO₂ i przy okazji znacznie oszczędzić na rachunkach. Docelowo wolontariusze planują jeszcze wymianę pieca typu „koza” na instalację centralnego ogrzewania.
  • Wolontariusze we Wrocławiu zadbali o roślinność oraz teren zielony, który należy do Stowarzyszenie Św. Celestyna w Strzelinie.

Bardzo dziękuję wszystkim wolontariuszom Fundacji Unum za ogromne zaangażowanie i wspaniałą pracę grupową. Wspólne uprzątnięcie nadwiślańskiego lasu w Józefowie na obszarze Natura 2000, gdzie zebraliśmy 259 worków odpadów to absolutny rekord! Z jednej strony wynik cieszy, z drugiej martwi fakt, że nieustanie dochodzi do zanieczyszczeń pięknych terenów naszego kraju. Takich akcji w całym kraju powinno być znacznie więcej, byśmy mogli cieszyć się pięknem otaczającej nas przyrody.” – dzieli się Przemysław Pasek, prezes Fundacji Ja Wisła.

Fundacja Unum składa serdeczne podziękowania wszystkim wolontariuszom za ciężką pracę. Była to cenna lekcja ekologii, która uświadomiła wszystkim, jak odpowiedzialne jest dbanie o naszą przyrodę, aby przyszłe pokolenia również cieszyły się zdrowym życiem i miały dostęp do wystarczających zasobów energii i środowiska naturalnego.