Unum Życie wraz z Fundacją Unum wzięły udział w programie Dzień Przedsiębiorczości organizowanym przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. 20 marca 2019 r. uczniowie szkół średnich odwiedzili centralę firmy oraz jej oddziały, by zgłębić wiedzę na temat działania branży ubezpieczeń oraz poznać pracę w towarzystwie ubezpieczeniowym.

Dzień Przedsiębiorczości w Unum zgromadził 16 uczniów z LVIII Liceum Ogólnokształcącego im. K.K. Baczyńskiego, CXXII Liceum Ogólnokształcącego im. Ignacego Domeyki oraz Technikum nr 11 im. Piotra Wysockiego w Warszawie. Spotkanie rozpoczęło się prezentacją na temat historii firmy oraz wartości, które przyświecają jej pracownikom i współpracownikom w ich codziennej pracy. Uczniowie otrzymali również informacje na temat funkcjonowania zabezpieczeń finansowych oraz rynku ubezpieczeń w Polsce. Reszta dnia upłynęła młodzieży na poznawaniu codziennych obowiązków ich mentorów, dzięki czemu mogli oni doświadczyć pracy na stanowiskach w obszarze Komunikacji, Dziale Obsługi Klienta, Dziale Operacji Ubezpieczeń Grupowych, Dziale Oceny Ryzyka, IT oraz w oddziałach firmy, gdzie Life Protection Advisorzy (agenci ubezpieczeniowi Unum) spotykają się z klientami.

– Bardzo cieszę się, że zgłosiłem się do programu Dzień Przedsiębiorczości. Dzięki takiej jednodniowej wizycie w Unum mogłem zobaczyć, jak wygląda praca takiej firmy od środka. Na pewno ułatwi mi to podjęcie trafnej decyzji przy planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej – powiedział Szymon, uczeń CXXII Liceum Ogólnokształcącego im. Ignacego Domeyki, który był jednym z uczniów odwiedzających firmę.

Unum Życie od wielu lat jest partnerem Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości i corocznie wspiera ją w realizacji projektów takich jak program Otwarta Firma realizowany w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości, oraz Dzień Przedsiębiorczości.

– Dzięki takim inicjatywom my, wolontariusze mamy wspaniałą szansę doświadczyć pracy z młodzieżą, dotrzeć ich otwartość na pierwsze doświadczenia zawodowe. Ogromnie się cieszymy, że możemy też zaspokoić ich ciekawość, pokazać jak wygląda nasza codzienna praca, jakie umiejętności są w niej ważne i jaki ma ona wpływ na innych. Takie doświadczenia wzbogacają i nas i uczniów, wspierając ich w wyborze przyszłej ścieżki kariery. – dodaje Małgorzata Morańska, rzecznik prasowy Unum Życie.

Tegoroczny Dzień Przedsiębiorczości to już 16. edycja programu. Akcja co rok ucieszy się ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród uczniów, jak i firm. Do tej pory udział w niej wzięło ponad 620 000 młodych ludzi, a w samym tylko 2018 roku – 26 000 uczniów z 668 szkół oraz 12 000 spółek i instytucji. Program jest objęty honorowym patronatem Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.

Niemal 1000 książek, olbrzymie kartony gier, kilkadziesiąt opakowań puzzli i ….niezliczone uśmiechy podopiecznych z domów dziecka – oto podsumowanie naszej wspólnej akcji “Podziel się książką”.

Po zeszłorocznym sukcesie nie spodziewaliśmy się, że zbierzemy więcej książek. A jednak! Regały uginały się od puzzli, gier i książek, które wzbogacą teraz świetlice i biblioteczki domów dziecka. Dziękuję wszystkim wolontariuszom za zaangażowanie i podzielenie się swoimi książkami a także tym, którzy pomogli nam segregować i pakować zebrane dary – komentuje Katarzyna Kalinka, Członek Zarządu Fundacji Pramerica.

Do Domu dla Dzieci w Mrągowie, gdzie przebywają dzieci w wieku od 7-21 lat wysłaliśmy aż 7 kartonów pełnych książek. Z kolei Dom dla Małych Dzieci w Chełmie, gdzie głównie przebywają maluszki, otrzymał od nas 10 kartonów wypełnionych po brzegi książkami, puzzlami i grami dla najmłodszych. Jesteśmy pod wrażaniem zaangażowania zarówno pracowników Centrali, jak i Oddziałów. Dziękujemy wolontariuszom z całej Polski za pomoc i koordynowanie akcji w wielu lokalizacjach.

Czas spędzany w domach dziecka to nie jest wymarzone dzieciństwo. Na szczęście dzięki zaangażowaniu opiekunów, a także dobrej woli i  chęci dzielenia się naszych wolontariuszy, dajemy dzieciom możliwość rozwinięcia ich pasji i zamiłowań literackich. A wraz z naszym gestem piękną lekcję dzielenia się, bezinteresownej pomocy i życzliwości. Z głębi serca dziękujemy Wam wszystkim za Waszą hojność i zaangażowanie – dodaje Małgorzata Morańska, Prezes Zarządu Fundacji Pramerica.

Fundacja Unum oraz Unum Życie zorganizowały Dzień Wolontariusza, podczas którego wolontariusze: pracownicy, współpracownicy i ich rodziny pomagały w domach dziecka, domach dla bezdomnych, świetlicach środowiskowych, szpitalach, a także w schronisku dla zwierząt na terenie Polski.

262 wolontariuszy, przepracowało bezinteresownie łącznie 146 godzin we wrześniu i w październiku na rzecz 10 placówek w 9 miastach w Polsce, by pomóc tym, których los wyjątkowo doświadczył.

– Pomoc innym jest w DNA naszej organizacji. Zaangażowanie naszych wolontariuszy dowodzi nie tylko wrażliwości na potrzeby innych, ale także pokazuje, że łącząc siły wnosimy niezwykłą wartość dla ludzi, których otaczamy naszym wsparciem. Na co dzień dbamy o naszych klientów, a poza pracą angażujemy się, by nieść pomoc w lokalnych społecznościach – powiedziała Aneta Podyma-Milczarek, prezes zarządu Unum Życie.

Dzień Wolontariusza polega na wykonywaniu pracy charytatywnej na rzecz lokalnych społeczności, by nieść pomoc tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna. Pomoc opiera się nie tylko na pracach remontowych i porządkowych, ale również na zorganizowaniu atrakcji dla podopiecznych placówek.

W tym roku firma odwiedziła: Dom dla Bezdomnych Betlejem w Warszawie, Stowarzyszenie Św. Celestyna w Mikoszowie, Dom Dziecka w Kórniku, Centrum Administracyjne nr 1 Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych w Krakowie, Szpital Dziecięcy w Olsztynie, Tęczowy Domek Interwencyjny w Szczecinie, Schronisko dla Zwierząt w Bydgoszczy, Stowarzyszenie „Nowy Port” im. K. Lisieckiego „Dziadka” w Gdańsku, Centrum Opiekuńczo-Wychowawcze Pomocy Dziecku i Rodzinie w Sosnowcu oraz Stowarzyszenie „Wspólnymi Siłami” Dom Samotnych Matek z Dziećmi w Warszawie.

Nikola jest 13-letnią pogodną dziewczyną, która jak inne jej rówieśniczki, marzy, by spędzać czas jeżdżąc na rowerze, tańcząc lub po prostu spacerując po mieście w gronie najbliższych przyjaciółek. Niestety w obliczu szeregu ciężkich chorób, z jakimi się zmaga, jest zmuszona szukać innych pasji dla siebie. Fundacja Pramerica pomogła Nikoli rozwijać nowe zainteresowania, zakupując dla niej potrzebny sprzęt.

Nikola od 5 lat walczy z szeregiem poważnych chorób. Cierpi na padaczkę, cukrzycę, nawracające zapalenie żołądka i dwunastnicy, nadciśnienie i wiele innych. W wyniku tych chorób Nikola często traci przytomność, często nie przyjmuje pokarmów, ma zaburzenia widzenia, problemy z koncentracją i pamięcią, a jej życie jest pełne zagrożeń. Jednak nie poddaje się i pomimo ogromu trudności, jakie napotyka każdego dnia, chce się rozwijać i jak każda nastolatka – dzielić przeżyciami z innymi.

Jej pasją stała się poezja. Fragment „Oczy Twoje wyostrzone, Serce Twoje wyczulone, I niech patrzą w dobrą stronę…” pochodzi z wiersza Nikoli, który jest jej osobistym apelem o pomoc i wsparcie finansowe.

Rodzina Nikoli przeznacza wszelkie swoje środki na leczenie, rehabilitację i pomoc medyczną dla dziewczynki. I naturalnie brakuje pieniędzy na inne rzeczy. Dlatego Fundacja Pramerica postanowiła pomóc, klupując dla Nikoli sprzęt komputerowy.

Dzięki komputerowi Nikola będzie miała dostęp do Internetu, literatury, będzie mogła pisać na nim wiersze i dzielić się nimi z przyjaciółmi. Bo jak każda nastolatka – choć skazana na przebywanie w domu – chce budować relacje z innymi, chce dzielić się swoim życiem i w ten sposób wyrażać siebie.

Kilkaset osób ustawiło się w niedzielę, 10 czerwca, na pl. Solnym we Wrocławiu w długich kolejkach. Ponad 30 fryzjerów z całej Polski ścinało włosy w ramach akcji społecznej „Daję Głowę”. Fundacja Pramerica po raz kolejny wsparła akcję i tym samym pomogła chorym na raka walczyć o zdrowie.

Tego dnia najlepsi fryzjerzy z całej Polski mieli sporo pracy, bo pod nożyczki ustawiały się długie kolejki. Choć strzyżenie było darmowe, uczestnicy akcji chętnie zasilali pieniędzmi kwestę na rzecz wrocławianek chorujących na raka – Agnieszki i Joanny. Jeśli zaś włosy były odpowiednio długie i niefarbowane, trafiły w ręce perukarzy, którzy przygotują z nich peruki dla chorych po zabiegach chemioterapii. Celem akcji było również mentalne wsparcie wszystkich chorych na nowotwory oraz profilaktyka raka prostaty.

Co roku w promowanie akcji włączają się znane postacie. W tym roku byli to m. in. Tomasz Zimoch, Tomasz Sekielski, Joanna Górska i zastęp świetnych wrocławskich muzyków.

Fundacja Pramerica wspierała organizację akcji „Daję Głowę”, a wolontariusze z wrocławskiego oddziału Pramerica ścięli włosy i zasilali skarbonki.

Podczas tegorocznej edycji „Daję Głowę” udało się zebrać w sumie 32 255,11 złotych!