Kampania Złotej Wstążki ma charakter społeczny i jest organizowana we wrześniu, kiedy przypada światowy miesiąc świadomości nowotworów dziecięcych, a jej symbolem jest właśnie „Złota Wstążka”. Kluczowymi celami kampanii są: zwiększenie świadomości nowotworów dziecięcych w Polsce oraz pozyskanie środków na leczenie dzieci. Kampania skierowana jest do ogółu społeczeństwa oraz biznesu, który dzięki zaangażowaniu finansowemu i swoich pracowników wesprze skuteczne leczenie dzieci chorych na nowotwory. Organizatorem kampanii jest Fundacja „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”.

W Polsce co roku ponad tysiąc rodzin słyszy diagnozę: „Państwa dziecko ma nowotwór” i jest tym faktem przerażonych. Z drugiej strony onkologia dziecięca stoi przed wyzwaniami takimi jak: zbyt późne diagnozowanie choroby, brak badań klinicznych nad lekami dla dzieci chorujących na raka, niedostateczna refundacja leków i terapii, niedostępność nowoczesnych metod leczenia ze względu na wysoki koszt lub konieczność leczenia za granicą na warunkach komercyjnych, niewystarczające wsparcie psychologiczne oraz brak wyspecjalizowanej kadry medycznej. Terapia może trwać kilka lat i być bardzo kosztowna, ale wciąż 1 na 5 dzieci nie udaje się pomóc. Chcemy to zmienić i wspólnie sprawić, żeby każde dziecko miało szansę na wyzdrowienie.

Do kampanii można włączyć się na wiele sposobów. Fundacja Unum podjęła wyzwanie „RakReaton”, czyli „rekreacją w raka”. W aplikacji Activy podejmujemy aktywności sportowe, aby we wrześniu zmierzyć się z wysiłkiem fizycznym (spacer, bieg, jazda na rowerze) i osiągnąć wspólny fundacyjny. W tym roku każdy wolontariusz, bez względu to, gdzie się znajduje, może wziąć udział w biegu , a pokonane dystanse mają ogromne znaczenie. Fundacja Unum przekaże „Fundacji na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” 10 tysięcy zł a dodatkowo jeśli  nogi poniosą Was na łączny dystans powyżej 3000 km – dołożymy 3000 zł dla dzieci chorych na raka.

Dodatkowe informacje o kampanii „Złota Wstążka” można znaleźć na stronie https://www.zlotawstazka.pl/

Fundacja Unum wraz z Ikano Bankiem przeznaczyły środki na pomoc najbardziej potrzebującym seniorom. Do akcji „Pomagamy razem” włączyli się zaangażowani wolontariusze: agenci
i pracownicy Unum.

„Wsparcie potrzebujących zawsze wyzwala pozytywną energię, radość i satysfakcję, być może nawet większą niż u obdarowanych. Tak jest i w przypadku zespołu Ikano Banku. Cieszymy się, że mogliśmy połączyć nasze zaangażowanie z doskonałym zapleczem organizacyjnym wolontariatu Fundacji Unum. To nasze wspólne przedsięwzięcie udowadnia, nie po raz pierwszy, że w pracy zespołowej: jeden plus jeden równa się trzy z plusem – (plus za serce). Niech ta pozytywna energia rośnie, zaraża innych i rozprzestrzenia się wokół nas. Dziękuję wszystkim, niesamowitym wolontariuszom Fundacji Unum za fantastyczne wsparcie naszego wspólnego projektu!”  – Sylwester Pedowicz, Dyrektor Ikano Banku Oddział w Polsce.

Ponad 30 wolontariuszy dokładnie przeanalizowało potrzeby w lokalnych domach pomocy społecznej, domach seniora czy kombatanta. Okazało się, że te miejsca zmagają się z brakami podstawowych rzeczy: żywności, środków czystości, środków ochronnych. Wolontariusze od razu zakasali rękawy, by zrobić potrzebne zakupy, spakować rzeczy i dostarczać do placówek w Przeworsku, Poznaniu, Olsztynie i Łodzi. Współpraca Ikano Banku i Fundacji Unum zaowocowała pomocą ponad 300 seniorom, zapewniając im najpotrzebniejsze rzeczy i fundując 1000 posiłków.

Gdy Polskę dotknęły pierwsze zakażenia, lekarze i pielęgniarki miały ręce pełne pracy,
a środków ochronnych jak na lekarstwo. Drugą grupa, która była również najbardziej narażona byli seniorzy, przerażeni, by gdziekolwiek wyjść, lub zamknięci w DPS-ach często bez dostępu do najpotrzebniejszych rzeczy, odcięci w kwarantannie. W takiej sytuacji na wagę złota wydaje się ludzka wrażliwość i odwaga by nieść potrzebną pomoc. Dziękuję serdecznie naszym oddanym wolontariuszom, a także Ikano Bankowi za ich nieocenione wsparcie, bez którego nie dotarlibyśmy z pomocą tak szeroko
” – dodaje Małgorzata Morańska, Prezes Fundacji Unum.

Dodatkowe informacje o pomocy niesionej przez Unum i Fundację Unum w czasie pandemii można znaleźć na stronie https://coronavirus.unum.pl/.

Fundacja Unum również w czerwcu doceniła pracowników i współpracowników Unum Życie, którzy pomimo wyzwań dnia codziennego niosą pomoc tym najbardziej potrzebującym w czasach pandemii koronawirusa.

Doceniając ich serce i wrażliwość na ludzkie potrzeby Fundacja Unum przyznała cotygodniowe nagrody „Bohater Codzienności” dla tych, którzy wykazali niezwykłe poczucie odpowiedzialności i gotowość do działania.

• Piotr Daniewelicz zorientowany na potrzeby w szpitalach od razu niemal rzucił się do pomocy organizując zbiórkę pieniędzy i wykorzystując program „Pomagamy Razem” Fundacji Unum, by zakupić i przekazać ponad 2000 maseczek dla personelu Szpitala Dziecięcego w Olsztynie i ponad 500 maseczek dla Szpitala Położniczo-Ginekologicznego w Olsztynie. Podczas odwiedzin w szpitalach dostrzegł, że mamy, będące przy swoich chorych dzieciach, poświęcają dla nich całe swoje życie. Spędzając całe dnie w szpitalu nie mają ani czasu ani możliwości, by zadbać o siebie i się zrelaksować. Piotr zorganizował akcję pomocy tym mamom angażując olsztyńskich fryzjerów. Osoby kupujące voucher na usługę mogły dopłacić i tym samym zasponsorować wizytę u fryzjera olsztyńskim mamom. Vouchery rozeszły się w oka mgnieniu!
  • Joanna Kłaczkiewicz na wieść o potrzebach seniorów przy pomocy kawiarni „Stara Piekarnia” dostarcza codzienne posiłki osobom starszym. Dzięki jej odwiedzinom seniorzy nie muszą wychodzić z domów, a jak wiadomo, osoby starsze znajdują się w grupie wysokiego ryzyka i są znacznie bardziej podatne na zachorowanie na koronawirusa.
  • Aleksandra Kowalska wspiera chorego Natanka, który ma rzadką wadę nóżki i potrzebuje operacji. Taki zabieg kosztuje 200 tyś zł. Rodzice zbierają fundusze za pomocą serwisu www.siepomaga.pl ale z uwagi na pandemię finansowanie i zbiórki mocno zwolniły. Ola znalazła rozwiązanie jak zebrać potrzebne pieniądze. Piecze ciasta i wystawia je na licytację, a osoby podbijają ich cenę finansując tym samym leczenie Natanka. Ola samodzielnie dowozi darczyńcom ciasta w ramach Warszawy i rodzinnej miejscowości Rzepin Drugi.
  • Agnieszka Surowik wspólnie z pozostałymi członkiniami Stowarzyszenia „Business and Professional Women Posnania”,któremu przewodzi, wsparła Dom Pomocy Społecznej w Kaliszu zakupując niezbędne rzeczy: fartuchy ochronne i kombinezony. To jedyny DPS w Wielkopolsce z koronawirusem, który został tak boleśnie i bezpośrednio przez pandemię dotknięty.Ponadto, Agnieszka wraz z działaczkami rozpoczyna cykl otwartych warsztatów z doradztwem dla osób, które w wyniku pandemii straciły pracę i muszą się na nowo odnaleźć na niepewnym rynku pracy.
  • Justyna Nowak wspiera koty porzucone, chore, wymagające opieki czy leczenia – niejednokrotnie ratując im życie. Dokarmia i dba o ponad 200 zwierzaków.
  • Justyna Wojsz z kolei jest przy bezdomnych i porzuconych psiakach w schronisku Krzykosiaki „Psy w potrzebie”, organizuje liczne zbiórki i w sumie przez ostatnie miesiące zgromadziła dla nich ponad 700 kg karmy oraz koce, materace, miski i wiele innych potrzebnych rzeczy.
  • Jarosław Janke od początku pandemii czyta dzieciom w relacjach Live legendy polskie i tym samym nie tylko organizuje im ciekawy czas, ale też edukuje o kulturze i historii naszego kraju. Talent recytatorski to nie jedyny atut Jarka. Nasz Bohater zorganizował również wirtualne urodziny dla powstańca warszawskiego w stopniu Majora o pseudonimie Jeremi z Nadarzyna w setną rocznicę jego urodzin, nagrywając i koordynując wykonanie piosenki przez 40 osób!

Składamy Wam wszystkim serdeczne podziękowanie za piękne inicjatywy, płynące prosto z serca i chęci pomocy innym. Wasze zaangażowanie, to jest właśnie troska społeczna i wrażliwość na potrzeby innych. I to prawdziwe bohaterstwo.

Fundacja Unum wsparła pracowników i współpracowników Unum Życie, którzy oprócz codziennych zawodowych obowiązków, angażują się społecznie niosąc pomoc tym, których pandemia dotknęła najbardziej.

Doceniając ich serce i wrażliwość na ludzkie potrzeby Fundacja Unum stworzyła cotygodniową nagrodę „Bohater Codzienności” dla tych, których działalność budzi największy podziw.

• Paweł Grabowski, zakupił drukarkę 3D, by samodzielnie drukować mocowania do przyłbic i mocowania filtrów antywirusowych w maskach, a to wszystko dla personelu medycznego walczącego heroicznie o życie i zdrowie pacjentów z COVID-19.
  • Adriana Gogiel jest współorganizatorką akcji „Szczecinianki szyją maseczki”, w ramach której prowadzi zbiórkę finansów na zakup materiałów ochronnych oraz środków odkażających. Z pozyskanych materiałów, razem z grupą Szczecinianek, szyje maseczki, które codziennie są przekazywane bezpłatnie do szczecińskich szpitali, które otrzymały ponad 100 000 maseczek!
  • Paweł Wikliński od lat aktywnie działa społecznie, a w obliczu wyzwań, jakie niesie pandemia wraz z kilkoma przyjaciółmi zorganizował paczki żywnościowe i zawierające materiały ochronne (maseczki oraz rękawiczki) i dostarczył je ponad 50 samotnym seniorom w jego lokalnej społeczności.
  • Aleksandra Mikułowska robi zakupy dla dwóch czteroosobowych rodzin, które przebywają na przymusowej kwarantannie i straciły możliwość zarobkowania z powodu zamknięcia miejsc pracy. Ola dostarcza im potrzebne jedzenie, środki czystości i wszystkie inne niezbędne rzeczy w obrębie 40 km od swojego miejsca zamieszkania. Dodatkowo zaopiekowała się również psem, który potrzebował pilnej pomocy weterynarza.

Chapeau bas!

Fundacja Unum wsparła podczas izolacji i pandemii koronawirusa podopiecznych Domów Dziecka w Kowalewie kupując dla nich materiały do plac plastycznych oraz  zestawy maseczek ochronnych.

Obecnie w dobie izolacji i zamkniętych szkół dzieci bardziej niż zwykle potrzebują stałej atencji, nadziei i pociechy. Fundacja Unum w tym okresie również jest blisko dzieci. W uzgodnieniu z opiekunami wychowankowie zostali zaopatrzeni w modele do składania, flamastry, żelopisy, haftowanki, wycinanki, koraliki, bibułki i szereg innych materiałów umilających ten trudny czas.

Fundacja Unum od 10 lat nieprzerwanie finansuje bieżące potrzeby placówki, zaczynając od kierowcy a kończąc na codziennych, niezbędnych wydatkach- i ani pandemia ani wzmożone wsparcie innych inicjatyw ze strony Fundacji nic tu nie zmieni.