Grudzień dla wolontariuszy Fundacji Unum był bardzo intensywny i bardzo owocny. Jednak w tej przedświątecznej gonitwie na pierwszym planie byli jak zawsze podopieczni Fundacji i Ci najbardziej potrzebujący, szczególnie że Święta właśnie dla nich były czasem wielu trosk.

Wielkie granie z WOŚP

Grudzień to czas wypełniony oczekiwaniem na święta Bożego Narodzenia, a żeby czas ten płynął radośnie niemal 200 wolontariuszy przystąpiło do wspólnej zabawy. Za pomocą świątecznej aplikacji na telefon można było wzajemnie wymienić się mocą dobra, czyli świątecznymi przepisami, zabawnymi zdjęciami czy bożonarodzeniowymi życzeniami. Za każdą aktywność wolontariusze zdobywali punkty, które przełożyły się na realne finansowe wsparcie (5000 zł) dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!

Prezenty dla dzieci z Kowalewa

Tradycyjną i wieloletnią akcją Fundacji Unum w grudniu jest spełnianie marzeń dzieci z Domów Dziecka w Kowalewie. Podopieczni − tak jak ich rówieśnicy, których znają ze szkoły − mają swoje marzenia i pragnienia. Skórzana piłka do gry w football, słuchawki do słuchania ulubionej muzyki czy modna bluza? To nie problem, gdy pomagają Elfy z Fundacji Unum. Znów w minionym roku 50 prezentów trafiło na sanie Św. Mikołaja, które pojechały do dzieci z Kowalewa.

Mikołaj na galowo

W minionym roku również zapewniła wsparcie w świątecznej uroczystej gali Fundacji Dziecięca Fantazja dla dzieci przewlekle chorych. Tam również trafiły pięknie zapakowane prezenty i wsparcie finansowe ze strony Fundacji Unum. A dzieciaki – przy podarkach i kolędzie choć na chwilę mogły zapomnieć o cierpieniu i zanurzyć w świecie fantazji.

Święta godne, a nie głodne

W święta nikt nie powinien być głodny – dzięki pomocy Fundacji Unum podczas Świątecznej Zbiórki Żywności organizowanej przez Bank Żywności SOS w Warszawie aż 170 osób otrzymało ciepły posiłek. W te Święta kolejny rok z rzędu dzięki Bankowi Żywności potrzebujący byli spokojni o to, że na stole wigilijnym znalazło się ciepłe danie i spędzili ten czas godnie.

Razem dla zwierząt

Tuż przed grudniem i ostrą zimą pomoc trafiła również do czworonogów i 600 kg karmy i koców zostało zebranych dzięki pomocy 315 wolontariuszy. Potrzebne rzeczy trafiły do Fundacji „Krzykosiaki Psy w Potrzebie” w Krzykosach i Fundacji „Psi-Raj” w Pasłęku. Ciekawe co na to w tym roku czworonożni przyjaciele powiedzieli w czasie Wigilii?

Mikołaje w terenie

Wśród lokalnych wolontariuszy Fundacji Unum również było gorąco:

• Zbyszek Kuźmicki z Katowic już drugi rok z rzędu pomaga szkole specjalnej. Zbyszek kupuje i przekazuje komplety specjalnych podręczników dla młodzieży.
  • Wolontariusze z Krakowa ofiarowali środki higieniczne i pielęgnacyjne dla najmłodszych podopiecznych lokalnej placówki opiekuńczo-wychowawczej.
  • Koledzy i koleżanki z Olsztyna wsparli potrzebującą rodzinę w akcji „Szlachetna paczka” i zakupili laptopa dla dzieci do nauki zdalnej, żywność, ubrania, buty oraz zabawki.
  • W Szczecinie „elfy” Fundacji zadbały, aby piękna choinka i góra prezentów trafiła do dzieciaków w lokalnym pogotowiu rodzinnym.
  • Wolontariusze z Poznania ruszyli na zakupy i ciepła bielizna trafiła do podopiecznych Domu Dziecka w Bninie.
  • Warszawa: nasi koledzy i koleżanki Centrum „pod batutą” Agaty Potockiej pomogli ubogiej rodzinie. Zorganizowali zbiórkę ubrań, kosmetyków i zakupili niezbędny węgiel opałowy.

Fundacja Unum z głębi serca dziękuje wszystkim wolontariuszom i osobom zaangażowanym w działania, które niosą pomoc tam, gdzie często brak już nadziei. To realnie niesione dobro procentuje dając obdarowanym wiarę w ludzi, spokój, ulgę i niosąc chwile wytchnienia od trudów codzienności. Czyż nie tego życzą sobie wszyscy?

Fundacja Unum po raz kolejny została partnerem tegorocznej, już 25. edycji Świątecznej Zbiórki Żywności. Dzięki tegorocznemu wsparciu akcji 172 osób zmagających się z ubóstwem otrzyma paczki żywnościowe na święta.

Skala ubóstwa ekonomicznego w Polsce w 2020 r.¹

W 2020 r. odnotowano w Polsce wzrost odsetka osób skrajnie ubogich z ok. 4% osób w 2019 r. do ok. 5%. Obawa o to, czy wystarczy pieniędzy na jedzenie dla siebie, dzieci czy najbliższych to codzienne troski ponad dwóch milionów Polaków żyjących na granicy skrajnego ubóstwa. Często rodziny te mają mniej niż dwadzieścia złotych na dzień życia i codziennie stoją przed dramatycznym wyborem czy kupić ciepłą zupę, ciepłą odzież czy leki.

Jest taki Bank, który pomaga najuboższym

Bank Żywności SOS w Warszawie, z którym od lat współpracuje Fundacja Unum, od 1994 roku niesie pomoc tym, którzy nie mają co jeść. Pomaga ponad 56 000 Polakom. Są wśród nich: osoby samotne, starsze, w kryzysie bezdomności, chore, osoby z niepełnosprawnością, rodziny wielodzietne, rodzice samotnie wychowujący dzieci.

Bank Żywności zbiera produkty spożywcze, aby zapewnić osobom potrzebującym pełnowartościowe posiłki. Dzięki tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności udało się już zgromadzić 20 ton żywności, które przyniosą realną pomoc potrzebującym. Dzięki dodatkowemu wsparciu Fundacji Unum
172 osoby otrzymają swoje paczki żywnościowe.

Każdy z nas może pomóc!

Jak? Wystarczy wpłacić darowiznę, czyli kupić symboliczną paczkę na święta, a Bank Żywności SOS w Warszawie dzięki niej przekaże przed Świętami jedzenie dla najbardziej potrzebujących. Link do zbiórki: https://godneswieta.bzsos.pl/

¹ W niniejszej informacji przedstawiamy szacunki wartości na podstawie wyników badania budżetów gospodarstw domowych w 2020 r. na podstawie danych średniorocznych udostępnionych przez GUS.

Dzięki szlachetnej akcji wolontariuszy Fundacji Unum pomoc trafiła do czworonogów ze schroniska w Krzykosach i zwierząt ratowanych przez wrocławskie Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt Ekostraż.

Z sercem dla czworonożnych przyjaciół

Dzięki akcji zbiórki zorganizowanej przez Justynę Wojsz, Członkinię Zarządu Fundacji Unum do podopiecznych ze schroniska dla bezdomnych zwierząt w Krzykosach trafiło około 600 kg potrzebnych rzeczy zebranych wśród aż 315 wolontariuszy Fundacji Unum. Dary w postaci karmy, zabawek, obroży, smyczy czy posłań przynosili zarówno pracownicy i współpracownicy z Unum Życie, jak i uczniowie ze Szkoły nr 5 w Zambrowie, w której Justyna również kontynuowała zbiórkę. Odzew wolontariuszy przerósł najśmielsze oczekiwania wolontariuszki, dlatego też kolejne transporty rzeczy trafią do schroniska dla zwierząt „Psi-Raj” w Pasłęku, gdzie leczą się również koty z białaczką.

„Drodzy wolontariusze, serdecznie dziękuję Wam za tak wspaniały odzew i Wasze ogromne zaangażowanie w pomoc dla potrzebujących zwierzaków. To wzruszające, jak wielu z Was zechciało pomóc zwierzętom, które mogą liczyć tylko na ludzką życzliwość. Jesteście wspaniali!” dzieli się Justyna Wojsz.

Wrocław murem za czworonogami

Los lokalnych czworonogów nie jest obojętny również wolontariuszce Joannie Kłaczkiewicz z Wrocławia. Dzięki jej inicjatywie wsparcie w postaci kilkunastu kartonów trafiło do Stowarzyszenia Ochrony Zwierząt Ekostraż, które podejmuje wszelkie dopuszczalne prawem interwencje na rzecz pomocy skrzywdzonym, bezdomnym i wolno bytującym zwierzętom domowym oraz dzikim. Dzięki zaangażowaniu wrocławskich wolontariuszy do stowarzyszenia trafiły koce, ręczniki, jedzenie dla zwierząt, a także kuwety, które są tam bardzo potrzebne.

We wrześniu Wolontariusze Fundacji Unum jeździli, biegali i spacerowali kolekcjonując drogocenne kilometry. Wszystko po to, by wspólnie pokonać 1 mln km, dzięki czemu 100 000 zł zostanie przekazane na leczenie chorych dzieci, podopiecznych Fundacji Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową.

Wrzesień to światowy miesiąc świadomości nowotworów dziecięcych, dlatego w całej Polsce trwała Kampania Złotej Wstążki, symbolu nowotworów dziecięcych. W tym roku akcja skupiła się na białaczce: objawach, leczeniu i profilaktyce. Swoją wrześniową działalnością Fundacja Na Ratunek chce uświadamiać, że z nowotworem krwi można wygrać. Szczególnie, gdy do kampanii włączą się zaangażowani Wolontariusze. Częścią kampanii jest RakReaton, czyli wspólne wyzwanie sportowe.

Wystarczyło aktywnie uprawiać sport, co przecież wielu z nas robi na co dzień. Można było biegać, spacerować albo jeździć na rowerze. Byle do przodu! Akcja trwała do końca września. Liczył się dosłownie każdy pokonany kilometr. Do projektu przystąpiło 99 wolontariuszy Fundacji Unum, którzy  pokonali łącznie 6848,9 kilometrów. To tak jakby z Warszawy udać się do Tajlandii w linii prostej.

„Troska o najbardziej bezbronnych jest wpisana w DNA naszej Fundacji. Ale nie moglibyśmy wesprzeć podopiecznych, gdyby nie nasi wspaniali Wolontariusze! Dzięki naszemu wspólnemu zaangażowaniu dołożyliśmy znaczącą cegiełkę do wyzwania, które zakończyło się sukcesem! 100.000 zł wędruje do dzieci, które wraz z darowizną otrzymają nową nadzieję! Serdecznie dziękuję Wam!” – dzieli się Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

W dniu 25 września niemal 300 wolontariuszy Fundacji Unum, czyli pracowników i współpracowników Unum Życie wraz z bliskimi sprzątało lasy, nasadzało rośliny oraz reperowało ścieżki edukacyjne. Działania odbyły się w 9 lokalizacjach w całym kraju pod wspólną nazwą Dzień Wolontariusza, a najliczniejsza grupa zebrała łącznie ponad 2,5 tony śmieci.

Ochrona zdrowia jest dla nas wszystkich kluczowa. Dlatego w Fundacji Unum promujemy dbałość i troskę o utrzymywanie czystego i zdrowego środowiska naturalnego, aby zapewnić korzyści przyszłym pokoleniom. Ilość śmieci, jakie zastaliśmy w miejscach naszych akcji zatrważa! To było dla nas wszystkich niezwykle przejmujące doświadczenie i cenna lekcja o stanie zanieczyszczenia naszego środowiska.” – mówi Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

Wolontariuszom Fundacji Unum towarzyszyli bliscy i znajomi, więc rąk do pracy nie zabrakło. Łącznie Dzień Wolontariusza objął 9 lokalizacji w Polsce:

• Najliczniejsza grupa działała w podwarszawskim Józefowie, gdzie zebrano łącznie 2600 kg śmieci.
  • Również ochotnicy z Katowic „dołożył” swoje 180 kg zebranych śmieci w lesie na Giszowcu (dzielnicy Katowic).
  • Grupa z Poznania zajęła się konserwacją ścieżki edukacyjnej w gminie Chrzypsko Wielkie.
  • W Olsztynie wolontariusze oczyścili brzeg Jeziora Tyrskiego.
  • Wolontariusze z Krakowa zaangażowali się w pomocy w zaprzyjaźnionym domu dziecka.
  • Ochotnicy ze Szczecina pomogli w konserwacji domu i ogrodu w lokalnym pogotowiu rodzinnym.
  • W Łodzi wolontariuszki pomagały podopiecznym Domu Kombatanta, którzy otrzymali urządzenia do odzyskiwania deszczówki, a kolejnymi beneficjentami ich pracy były również zwierzęta z lokalnego schroniska. Czworonogi zostały wyposażone w zapas karmy i ekologicznego sianka na podkłady.
  • W Bydgoszczy natomiast nasi wolontariusze pomogli Pani Hani, osobie z niepełnosprawnością, zadbać o ocieplenie domu, dzięki czemu nasza podopieczna może od tego sezonu grzewczego zmniejszyć emisję CO₂ i przy okazji znacznie oszczędzić na rachunkach. Docelowo wolontariusze planują jeszcze wymianę pieca typu „koza” na instalację centralnego ogrzewania.
  • Wolontariusze we Wrocławiu zadbali o roślinność oraz teren zielony, który należy do Stowarzyszenie Św. Celestyna w Strzelinie.

Bardzo dziękuję wszystkim wolontariuszom Fundacji Unum za ogromne zaangażowanie i wspaniałą pracę grupową. Wspólne uprzątnięcie nadwiślańskiego lasu w Józefowie na obszarze Natura 2000, gdzie zebraliśmy 259 worków odpadów to absolutny rekord! Z jednej strony wynik cieszy, z drugiej martwi fakt, że nieustanie dochodzi do zanieczyszczeń pięknych terenów naszego kraju. Takich akcji w całym kraju powinno być znacznie więcej, byśmy mogli cieszyć się pięknem otaczającej nas przyrody.” – dzieli się Przemysław Pasek, prezes Fundacji Ja Wisła.

Fundacja Unum składa serdeczne podziękowania wszystkim wolontariuszom za ciężką pracę. Była to cenna lekcja ekologii, która uświadomiła wszystkim, jak odpowiedzialne jest dbanie o naszą przyrodę, aby przyszłe pokolenia również cieszyły się zdrowym życiem i miały dostęp do wystarczających zasobów energii i środowiska naturalnego.