Wolontariusze Fundacji Unum wsparli czworonożnych przyjaciół ze Schroniska dla zwierząt w Kłodawie zbierając ok. 350 kg karmy oraz rzeczy niezbędne psom do przetrwania zimy w cieple.

W Krzykosach istnieje przytulisko „Psy w potrzebie”. Działa dzięki Zbigniewowi Kowalewskiemu, który od wielu lat opiekuje się porzuconymi, niechcianymi pieskami. Pan Zbigniew socjalizuje psy, pracuje nad ich charakterami i przygotowuje do adopcji, a później czynnie w niej uczestniczy.

W takich miejscach zima potrafi dać się we znaki dlatego Nasi wolontariusze zebrali łącznie ok. 350 kg karmy suchej i mokrej, koce, poduszki, materace, legowiska, domki i transportery. Ponad 60 piesków może teraz spokojnie przetrwać ten trudny czas.

– Serdecznie dziękuję tym wszystkim, okazali troskę bezbronnym czworonogom. Dzięki Waszej pomocy, psiaki przetrwają zimę z pełnymi brzuchami i na miękkich legowiskach. Jesteście cudowni! „ – komentuje Justyna Wojsz, Nasza Wolontariuszka i pomysłodawczyni akcji

Do podziękowań dołącza się Pan Zbigniew, który również zachęca wszystkich miłośników czworonogów do adopcji. Szczególnie poleca przygarnięcie tych piesków, które los najbardziej doświadczył, bo to one potrafią okazać prawdziwą wdzięczność i miłość nowym właścicielom.

Chętnych zapraszamy na poniższą stronę, gdzie znajdą psiaków pieski gotowe do adopcji:  https://m.facebook.com/krzykosiakigotowedoadopcji/

Akcja cieszyła się dużym odzewem, więc z pewnością ją powtórzymy.

Okres świąteczny budzi nasze pozytywne emocje, to czas radosnego wyczekiwania na rodzinne spotkania, wspólny czas przy wigilijnym stole i uśmiech na myśl o świątecznych upominkach. Jednak dla tych dzieci to czas smutnego wyczekiwania, które nierzadko kończy się rozczarowaniem….

Dom Dziecka w Kowalewie, który Fundacja Unum otacza opieką od 10 lat, znajduje się w małej wsi otoczonej polami, oddalonej kilkadziesiąt km od Mławy. Obok niego znajduje się remiza strażacka, sklepik, kilka gospodarstw, droga do Mławy. Tyle. Nic poza tym, aż po horyzont. W domu przebywa ponad 50 dzieci, które trafiły tam z powodu różnych rodzinnych sytuacji, niestety najczęściej patologii, nieudolności rodziców do zapewnienia im podstawowych potrzeb jak jedzenie, schronienie, ubranie, edukacja, nie wspominając o miłości.

Miłości uczą się tam – w Kowalewie. Marlena Watemborska, która jest dyrektorem domu podkreśla, że jej marzeniem jest, by dzieci opuszczające tę placówkę wierzyły w siebie, kochały siebie i sięgały wysoko. To ona wraz z personelem tworzy ten dom. Dom, nie placówkę, nie ośrodek. Ale prawdziwy dom, w którym dzieci mają się do kogo przytulić, mają z kim porozmawiać, mogą się rozwijać, a co najważniejsze – bo przecież są dziećmi – mogą marzyć…

I te marzenia często się spełniają. Dzięki Pani Marlenie, ale też dzięki nam – wolontariuszom Fundacji Unum. Zapewniamy tym dzieciom kierowcę, który ich wozi na zajęcia dodatkowe pomagając w nauce i wspierając rozwój pasji, zapewniamy pomoc logopedy, finansujemy kolonie, kupujemy sprzęt komputerowy i pomagamy finansowo, by nie brakło środków na działania Pani Marleny, której tak bardzo zależy na edukacji dzieci. A dzieciom?

No cóż, wszyscy byliśmy dziećmi i wiemy, że kiedy przychodzą Święta pozwalamy sobie marzyć o małych przyziemnościach, na które niestety dom dziecka z uwagi na ograniczone środki nie może sobie pozwolić. Dlatego do akcji wkraczamy my! Mikołaje z Unum!

Jak co roku, przechwyciliśmy listy od dzieci do Świętego Mikołaja i lista marzeń świątecznych paliła się od zapisów unumowych Mikołajów. Dodatkowo wsparliśmy nieuleczalnie chore dzieci z Fundacji Dziecięca Fantazja, a te Mikołaje, które nie zdążyły z zapisem, wspólnie ufundowały słodycze, artykuły szkolne i biurowe dla wszystkich dzieci do podziału. Wszystkie prezenty dotarły do nas na czas, a niektóre frunęły z dalekich zakątków Polski.

– Nie da się opisać radości dzieci, które na 3,2,1… START razem otwierały otrzymane prezenty! To są takie chwile, kiedy głęboko w sercu z ogromnym wzruszeniem, dociera do nas, że te prezenty, które kupowaliśmy mają tysiąckrotną wartość. Każdy z Was, kto zaangażował się w akcję świąteczną i kupił prezent dla tych dzieci, sprawił, że otrzymały one podwójny dar: spełnione marzenie i wiarę, że zasługują na coś wyjątkowego. Z głębi serca dziękujemy Wam za to, że jesteście dla nich – komentuje Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

16 listopada 2019 w warszawskiej Arenie Ursynów odbyło się wyjątkowe święto, które zgromadziło około 3 tys. niezwykłych gości z całego kraju – osoby z niepełnosprawnością ruchową i intelektualną.

Wielka Gala Integracji, bo o tym wydarzeniu mowa, to pełne emocji wydarzenie, podczas którego osoby z niepełnosprawnością mogą wspólnie świętować osiągnięcia na ich rzecz, cieszyć się ze zrealizowanych inicjatyw, wzajemnie inspirować się do działania i tym samym wzmacniać w pokonywaniu codziennych barier.
Podczas Gali wręczane są Medale Przyjaciel Integracji tym firmom i zasłużonym osobom, które w swoich działaniach w szczególny sposób uwzględniają potrzeby osób z niepełnosprawnościami, otwierając przed nimi nowe możliwości. Wydarzenie pełne jest wzruszeń, a także artystycznych wrażeń, a wszystko po to, by podkreślić, że osoby z niepełnosprawnością są integralną częścią społeczeństwa i zasługują na równe traktowania, równe szanse i ogromny szacunek.

I dlatego…

…stało się już tradycją, że Wielką Galę Integracji wspierają wolontariusze ze środowiska biznesowego, przyjmując rolę oddanych pomocników. W tym roku po raz kolejny już do grona wolontaruszy dołączyli pracownicy i współpracownicy Unum Życie.

Nie, mowa tu nie o podziałach, a dzieleniu się. Takim prawdziwym, od serca. Niedawno zakończyliśmy naszą akcję „Podziel się książką”, której wynik po raz kolejny przekroczył nasze najśmielsze oczekiwania.

Ponad 40 kartonów pełnych gier, puzzli i książek, w sumie ok. 1500 pozycji zasili biblioteki domów dziecka, a wszystko dzięki Wam, drodzy wolontariusze!

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zasilili regały naszej corocznej zbiórki książek. Dzięki Waszej hojności, dzieci i te malutkie i te, nieco starsze, będą mogły zanurzyć się w świecie literatury, rozwijając swoją wyobraźnię i umiejętności czytania. – komentuje Katarzyna Kalinka, członek zarządu Fundacji Unum – Serdecznie dziękuję również tym wolontariuszom, którzy pomogli nam przenieść zbiory i przygotować 40 wielkich kartonów do transportu.

Dziesięcioro młodych pisarzy z domów dziecka, którzy zwyciężyli w konkursie Fundacji Unum „Opowiem Ci bajkę” pojechało na dwutygodniowy obóz literacki w polskich górach, gdzie rozwijali swoją pasję literacką i pielęgnowali miłość do pisania.

Wiktoria, Roksana, Oliwia, Natalia, Marta, Marcelina, Krzysztof, Anastazja, Wiktoria oraz Amelia to imiona młodych autorów, których nagrodziliśmy za ich opowiadania sponsorując wyjazd w Tatry. To właśnie tam pod okiem doświadczonych pedagogów zgłębiali warsztat literacki, ale nie tylko. W czasie dwóch tygodni był również czas na zajęcia śpiewu, tańca, malowania, fotografii i wiele innych ciekawych atrakcji. Wszystko po to, aby dzieci nie miały czasu jak najefektywniej spędziły wakacje. Dzięki zajęciom integracyjnym był również czas na zabawy na świeżym powietrzu i nawiązywanie nowych przyjaźni.

Otrzymaliśmy sporo interesujących bajek i było to nie lada zadanie, by wybrać spośród nich jedynie dziesięć prac. Jako jury, wspólnie z naszymi Wolontariuszami, staraliśmy się wybrać te najpiękniejsze, które nas wzruszyły i ujęły nasze serca. Chcieliśmy, by ich autorzy mieli szansę dalej rozwijać swój talent pisarski pod okiem doświadczonych nauczycieli i tworzyli kolejne wspaniałe historie – mówi Katarzyna Kalinka, członek zarządu Fundacji Unum.

Serdecznie dziękujemy naszym Wolontariuszom, którzy jako jury konkursu podjęli oceny nadesłanych prac. Już niedługo wszystkie zwycięskie bajki będzie można przeczytać w książce wydanej we współpracy z Fundacją Unum. Tymczasem zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami z obozu literackiego, na który wyjechali nasi laureaci.