We wrześniu Wolontariusze Fundacji Unum jeździli, biegali i spacerowali kolekcjonując drogocenne kilometry. Wszystko po to, by wspólnie pokonać 1 mln km, dzięki czemu 100 000 zł zostanie przekazane na leczenie chorych dzieci, podopiecznych Fundacji Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową.

Wrzesień to światowy miesiąc świadomości nowotworów dziecięcych, dlatego w całej Polsce trwała Kampania Złotej Wstążki, symbolu nowotworów dziecięcych. W tym roku akcja skupiła się na białaczce: objawach, leczeniu i profilaktyce. Swoją wrześniową działalnością Fundacja Na Ratunek chce uświadamiać, że z nowotworem krwi można wygrać. Szczególnie, gdy do kampanii włączą się zaangażowani Wolontariusze. Częścią kampanii jest RakReaton, czyli wspólne wyzwanie sportowe.

Wystarczyło aktywnie uprawiać sport, co przecież wielu z nas robi na co dzień. Można było biegać, spacerować albo jeździć na rowerze. Byle do przodu! Akcja trwała do końca września. Liczył się dosłownie każdy pokonany kilometr. Do projektu przystąpiło 99 wolontariuszy Fundacji Unum, którzy  pokonali łącznie 6848,9 kilometrów. To tak jakby z Warszawy udać się do Tajlandii w linii prostej.

„Troska o najbardziej bezbronnych jest wpisana w DNA naszej Fundacji. Ale nie moglibyśmy wesprzeć podopiecznych, gdyby nie nasi wspaniali Wolontariusze! Dzięki naszemu wspólnemu zaangażowaniu dołożyliśmy znaczącą cegiełkę do wyzwania, które zakończyło się sukcesem! 100.000 zł wędruje do dzieci, które wraz z darowizną otrzymają nową nadzieję! Serdecznie dziękuję Wam!” – dzieli się Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

W dniu 25 września niemal 300 wolontariuszy Fundacji Unum, czyli pracowników i współpracowników Unum Życie wraz z bliskimi sprzątało lasy, nasadzało rośliny oraz reperowało ścieżki edukacyjne. Działania odbyły się w 9 lokalizacjach w całym kraju pod wspólną nazwą Dzień Wolontariusza, a najliczniejsza grupa zebrała łącznie ponad 2,5 tony śmieci.

Ochrona zdrowia jest dla nas wszystkich kluczowa. Dlatego w Fundacji Unum promujemy dbałość i troskę o utrzymywanie czystego i zdrowego środowiska naturalnego, aby zapewnić korzyści przyszłym pokoleniom. Ilość śmieci, jakie zastaliśmy w miejscach naszych akcji zatrważa! To było dla nas wszystkich niezwykle przejmujące doświadczenie i cenna lekcja o stanie zanieczyszczenia naszego środowiska.” – mówi Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

Wolontariuszom Fundacji Unum towarzyszyli bliscy i znajomi, więc rąk do pracy nie zabrakło. Łącznie Dzień Wolontariusza objął 9 lokalizacji w Polsce:

• Najliczniejsza grupa działała w podwarszawskim Józefowie, gdzie zebrano łącznie 2600 kg śmieci.
  • Również ochotnicy z Katowic „dołożył” swoje 180 kg zebranych śmieci w lesie na Giszowcu (dzielnicy Katowic).
  • Grupa z Poznania zajęła się konserwacją ścieżki edukacyjnej w gminie Chrzypsko Wielkie.
  • W Olsztynie wolontariusze oczyścili brzeg Jeziora Tyrskiego.
  • Wolontariusze z Krakowa zaangażowali się w pomocy w zaprzyjaźnionym domu dziecka.
  • Ochotnicy ze Szczecina pomogli w konserwacji domu i ogrodu w lokalnym pogotowiu rodzinnym.
  • W Łodzi wolontariuszki pomagały podopiecznym Domu Kombatanta, którzy otrzymali urządzenia do odzyskiwania deszczówki, a kolejnymi beneficjentami ich pracy były również zwierzęta z lokalnego schroniska. Czworonogi zostały wyposażone w zapas karmy i ekologicznego sianka na podkłady.
  • W Bydgoszczy natomiast nasi wolontariusze pomogli Pani Hani, osobie z niepełnosprawnością, zadbać o ocieplenie domu, dzięki czemu nasza podopieczna może od tego sezonu grzewczego zmniejszyć emisję CO₂ i przy okazji znacznie oszczędzić na rachunkach. Docelowo wolontariusze planują jeszcze wymianę pieca typu „koza” na instalację centralnego ogrzewania.
  • Wolontariusze we Wrocławiu zadbali o roślinność oraz teren zielony, który należy do Stowarzyszenie Św. Celestyna w Strzelinie.

Bardzo dziękuję wszystkim wolontariuszom Fundacji Unum za ogromne zaangażowanie i wspaniałą pracę grupową. Wspólne uprzątnięcie nadwiślańskiego lasu w Józefowie na obszarze Natura 2000, gdzie zebraliśmy 259 worków odpadów to absolutny rekord! Z jednej strony wynik cieszy, z drugiej martwi fakt, że nieustanie dochodzi do zanieczyszczeń pięknych terenów naszego kraju. Takich akcji w całym kraju powinno być znacznie więcej, byśmy mogli cieszyć się pięknem otaczającej nas przyrody.” – dzieli się Przemysław Pasek, prezes Fundacji Ja Wisła.

Fundacja Unum składa serdeczne podziękowania wszystkim wolontariuszom za ciężką pracę. Była to cenna lekcja ekologii, która uświadomiła wszystkim, jak odpowiedzialne jest dbanie o naszą przyrodę, aby przyszłe pokolenia również cieszyły się zdrowym życiem i miały dostęp do wystarczających zasobów energii i środowiska naturalnego.

Fundacja Unum chce, by Ci, których los doświadczył nie tracili nadziei i by nie brakowało im powodów do uśmiechu. To właśnie im chce pomagać! Dlatego po raz kolejny Fundacja Unum wsparła podopiecznych Fundacji Dziecięca Fantazja, współorganizując dla nich „Wieczór marzeń” w Warszawskim Ogrodzie Zoologicznym.

Moc atrakcji

W piątek 27 sierpnia prognoza pogody w Warszawie nie była łaskawa, a na polanie w Warszawskim Ogrodzie Zoologicznym nawet stanęło kilka namiotów, które miały za zadanie chronić wszystkich uczestników przed spadającymi z nieba kroplami. Kiedy jednak zbliżała się godzina 16, ku wielkiej radości i zaskoczeniu wszystkich, słońce wyszło zza chmur. Zaraz potem zaczęli przybywać pierwsi goście: podopieczni Fundacji Dziecięca Fantazja wraz z bliskimi. To dzieci, które na co dzień walczą z nieuleczalnymi chorobami lub niepełnosprawnością.

Na małych podopiecznych jak co roku czekało mnóstwo atrakcji. Na polanie artyści z teatru Mimello uczyli wszystkich chętnych cyrkowych sztuczek. Dzieci spragnione ruchu i przygody mogły skorzystać z dmuchanej zjeżdżalni oraz Euro-bungee, na którym skakały do samego nieba. Był też występ artystów z Teatru Lalka oraz pokaz zdumiewających eksperymentów chemicznych. To był dzień pełen radości!

Nic nie jest przyjemniejsze niż widok uśmiechniętych dzieci oddanych zabawie. Szczególni gdy wiemy, że na co dzień dzieciństwo podopiecznych Fundacji Dziecięca Fantazja nie wygląda tak kolorowo. Cieszę się, że po raz kolejny mogliśmy wesprzeć Fundację dając maluszkom to, na co w pełni zasługują: czas bez trosk, pełen radości i nadziei. Nie moglibyśmy wspólnie spełniać marzeń dzieci, gdyby nie hojność i zaangażowanie darczyńców i wolontariuszy Fundacji Unum, którym z głębi serca dziękuję. – dzieli się Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

Ramię w ramię

Fundacji Dziecięca Fantazja jest Organizacją Pożytku Publicznego, a jej celem jest wnoszenie radości w życie dzieci zmagających się z różnymi chorobami oraz niepełnosprawnością fizyczną i intelektualną poprzez spełnianie ich najskrytszych marzeń i fantazji. W ciągu 18 lat swojej działalności udało im się spełnić ponad 7500 fantazji podopiecznych z całej Polski. Fundacja Unum jest stałym partnerem Fundacji Dziecięca Fantazja, współfinansując zarówno Wieczór Marzeń, jak świąteczne i mikołajkowe prezenty dla najmłodszych.

Fotorelacja

Relacje z ostatniej imprezy znajduje się pod tym linkiem: https://f-df.pl/2021/09/07/relacja-z-wydarzenia-wieczor-marzen-z-fantazja-27-sierpnia-2021-roku/

Aksamitka, begonia, bluszczyk, calibrachoa, koleus… to lista kwiatów, które zakwitły w Kowalewie. Rewitalizacja ogrodu okalającego teren Domów Dziecka pod Mławą jest zasługą wsparcia Fundacji Unum.

Domy Dziecka w Kowalewie to cztery placówki wychowawcze, oddalone od miejskich aglomeracji. Fundacja Unum otacza to miejsce opieką od ponad 10 lat. Trafiają tam dzieci z rodzin dysfunkcyjnych, doświadczone nierzadko skrajnym ubóstwem. Dzięki zaangażowaniu kadry pedagogicznej z Domów Dziecka i panującej tam rodzinnej, ciepłej atmosferze podopieczni mogą uczyć się, rozwijać pasje i talenty, poznawać otaczający ich świat, ale przede wszystkim doświadczają miłości, pomocy i troski.

Na wiosnę w Kowalewie zawsze sporo się działo: warsztaty, spacery, wycieczka do kina… jednak w tym roku było inaczej. Wychowankowie placówki w czasie wiosennej fali pandemii koronawirusa uczyli się zdalnie, pomagali w zadaniach domowych młodszym kolegom, dużo rozmawiali i wzajemnie się wspierali. Jednak jak każde dzieci potrzebowali rozwijać swoje pasje i mieć kontakt z naturą. Dlatego w porozumieniu z opiekunami Fundacja Unum zaopatrzyła podopiecznych w sadzonki kwiatów, worki ziemi, łopaty, motyki i inne potrzebne rzeczy, aby zaczarować otaczający placówkę ogród, zamieniając go w oazę spokoju i miejsce wytchnienia.

Marlena Watemborska, która jest dyrektorem domu podkreśla, że jej marzeniem jest: „by dzieci opuszczające tę placówkę wierzyły w siebie, kochały siebie i sięgały wysoko”.

W miniony weekend w Warszawie odbył się 4. Krwiobieg. Impreza promuje honorowe krwiodawstwo, wspiera pozyskanie funduszy na jego rozwój oraz popularyzuje zdrowy styl życia, dlatego też nie mogło tam zabraknąć … wolontariuszy Fundacji Unum.

Bieg terenowy, biegi dla dzieci, pokazy ratownicze i akcja krwiodawstwa to tylko część z atrakcji, w których wzięli udział uczestnicy 4. edycji Krwiobiegu. To wszystko, by promować honorowe oddawanie krwi dla potrzebujących.

Atmosfera na miejscu motywowała do wysiłku mimo ponad 30 stopniowego upału. Sportowa rywalizacja udzieliła się wszystkim, w biegach i marszach wzięły udział 282 osoby, w tym 30 wolontariuszy Fundacji Unum, a nasz ochotnik Adrian Idziorek zdobył w biegu na 10 km srebro, pokonując w tych tropikalnych warunkach dystans w czasie 42 minuty i 42 sekundy!

„To była ogromna przyjemność spotkać się po tak długim czasie, a do tego w niezwykle szlachetnym celu! Dziękuję wszystkim wolontariuszom za energię, wspólny doping a przede wszystkim za wsparcie zarówno honorowego krwiodawstwa, jak i podopiecznych Fundacji Unum. Dzięki Waszemu zaangażowaniu zebraliśmy 1180 zł, które powędrują do Wiktorii i Tomka. Gratuluję Wam ukończonych biegów, życiówek, pokonanych kilometrów i spalonych kalorii na rzecz tych, którzy walczą o swoje zdrowie i życie. Jesteście bohaterami!” – podkreśla Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

Bieg już co prawda za nam, ale dalej każdy z nas może pomóc naszym podopiecznym na stronie Fundacji Unum.