W niedzielę, 20 grudnia 2020 roku, odbyła się długo wyczekiwana wirtualna gala świąteczna „Gwiazdka z Fantazją”. Gala została zorganizowana przez Fundację Dziecięca Fantazja dla jej podopiecznych, dzieci zmagających się z ciężkimi i nieuleczalnymi chorobami, a także z wadami wrodzonymi i genetycznymi oraz z niepełnosprawnością. Fundacja Unum również pomogła spełnić marzenia podopiecznych wspierając organizację wydarzenia.

Tegoroczna „Gwiazdka z Fantazją” odbyła się w formie wirtualnej i transmitowana była na żywo z Groty Świętego Mikołaja. Wydarzenie przedstawiła gwiazda telewizji, Katarzyna Cichopek, a w przedstawieniu udział wzięli magicy, brzuchomówca, komik, mim oraz oczywiście św. Mikołaj. Nie zabrakło dziecięcego teatrzyku, szalonych warsztatów kulinarnych, a dużą niespodzianką były występy gwiazd na lodzie. Uczestniczący w wydarzeniu podopieczni Fantazji otrzymali za pośrednictwem kuriera także świąteczną paczkę-niespodziankę, wypełnioną prezentami i smakołykami.

Na transmisję zostało zaproszonych 500 chorych dzieci, którzy połączyli się w tym samym czasie aby wspólnie oglądać to magiczne wydarzenie i poczuć magię Świąt. Dołączyły do nich także chore dzieci z dziecięcych szpitali w całej Polsce.

Od 2004 roku Fundacja Dziecięca Fantazja wnosi radość w życie chorych dzieci spełniając ich marzenia. Do tej pory spełniła ponad 7000 marzeń dzieci zmagających się z chorobami nieuleczalnymi, zagrażającymi życiu lub niepełnosprawnością. Od wielu lat, każdy rok kończy się uwielbianym przez podopiecznych Fantazji wydarzeniem „Mikołajki z Fantazją”. Zapraszamy także na stronę Fundacji Dziecięca Fantazja.

11 grudnia 2020 roku Elfy Świętego Mikołaja z Fundacji Unum zawitały do dzieci z Domów Dziecka w Kowalewie z wielkimi worami pełnymi prezentów. Na wymarzone upominki czekało ponad 50 podopiecznych.

Kowalewo, to wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie płockim, w gminie Drobin. W tutejszym Domu Dziecka mieszka około 50 dzieci. Fundacja Unum otacza to miejsce opieką od ponad dekady, a Marlena Watemborska, która jest dyrektorem domu robi wszystko, by dzieci które do niej trafiają otrzymały dużo ciepła, akceptacji i miłości, tak aby po opuszczeniu placówki kochały siebie i mogły szczęśliwie realizować swoje pasje. To ona wraz z personelem tworzy ten dom. Taki prawdziwy dom, w którym dzieci mogą być szczęśliwe, kochane, mogą poczuć się dziećmi. Takie Święta Bożego Narodzenia to dla nich część prawdziwego domu i najważniejsze wydarzenie w roku. Jak co roku Fundacja Unum przechwyciła dziesiątki listów do Mikołaja od wychowanków z ich marzeniami i wolontariusze zrobili wszystko, aby prezenty znalazły się pod choinką, bo przecież Święty Mikołaj nie choruje i nie ma wakacji. Ludzie dobrej woli z Fundacji Unum byli jak zwykle w doskonałej formie i zadbali o to, by każde dziecko znalazło wymarzony prezent pod choinką.

Jak co roku, z dobrego serca wolontariusze przygotowali ponad dziesiątki paczek z upominkami ‒ zabawkami, odzieżą, z przyborami szkolnymi i słodyczami dla dzieci. I choć w tym roku nie było wspólnego obdarowywania, bo dzieci również utrzymują dystans, to mimo to pod każdym z dziecięcych pokojów czekały paczki ze spełnionymi marzeniami.

Pięknych Świąt Bożego Narodzenia. By wypełnione zapachem świerku dni przyniosły do Waszych serc spokój i nadzieję, a kolejny rok upłynie w zdrowiu i pomyślności – złożyła życzenia wszystkim dzieciom i pracownikom placówki Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

Mieszkańcy Warszawy i Mazowsza powyżej 65 roku życia od września mogli uczestniczyć w cyklu bezpłatnych zajęć z ekspertami z dziedziny finansów i zdrowia. Warsztaty zostały uruchomione w ramach programu Senior 4.0 Fundacji im. Lesława Pagi, którego partnerem jest Fundacja Unum. Ważnym elementem programu fundacji im. Lesława Pagi jest również bezpłatny telefon zaufania dla seniorów i ich bliskich.

Obecne czasy są bardzo wymagające. Te dni sprawiają, że potrzebujemy z kimś porozmawiać o naszych rozterkach. Dobrze, gdy w ich obliczu nie traci się zupełnie nadziei, ale zaczyna szukać pomocy i duchowego wsparcia. Dlatego ramach programu Senior 4.0 powstał “Telefon Zaufania dla Seniora – Nie jesteś sam”, a bezpłatna infolinia jest przeznaczona dla Seniorów i ich rodzin. Pod numerem 800 171 800 dzwoniący mogą uzyskać poradę dotyczącą profilaktyki zdrowia i pomoc psychologiczną. Oprócz infolinii dostępny jest również czat online: https://paga.org.pl/programy/seniorzy-4-0/

To także odpowiedź na potrzeby osamotnionych lub mniej aktywnych seniorów, którym szczególnie doskwiera brak kontaktu z innymi ludźmi. Ma przeciwdziałać izolacji społecznej osób starszych, a jednocześnie pełnić funkcję informacyjną i doradczą.

Z radością informujemy, że Fundacja Unum dołączyła do grona Fundatorów Świątecznych Paczek Banku Żywności SOS w Warszawie. Dzięki wsparciu uda się przygotować 50 paczek na Święta dla potrzebujących.

Czy ktokolwiek z Was wyobraża sobie Święta bez ciepłego posiłku, w głodzie i niedostatku? W Polsce jest 1,6 miliona ubogich osób, dla których ciepły, świąteczny posiłek to często marzenie trudne do spełnienia.

Najbardziej ubogie rodziny i osoby samotne mają często mniej niż 20 zł dziennie na przeżycie i każdego dnia osoby starsze, chore, niepełnosprawne, samotni rodzice stają przed dylematem: czy zapłacić rachunki, kupić leki czy jedzenie. Często te osoby pozbawione są też lodówki czy kuchenki, by dobry, godny posiłek móc sobie samodzielnie przyrządzić.

Dlatego Fundacja Unum postanowiła wesprzeć tegoroczną akcję Banku Żywności w Warszawie finansując przygotowanie paczek dla najbardziej ubogich rodzin z Mazowsza w akcji „Podaruj nam jedzenie
na Godne Święta”.

Fundacja Unum wraz z Fundacją Lesława Pagi wspiera różnorodność oraz wzmacnianie kompetencji grupy osób dojrzałych. Dzięki wspólnym działaniom powstała inicjatywa Seniorzy 4.0. Jest to bezpłatny program edukacyjny odbywający się na Mazowszu od września do grudnia dla osób powyżej 65 roku życia. Obejmuje cykl warsztatów i szkoleń z profilaktyki zdrowotnej i edukacji finansowej.

W programie Seniorzy 4.0 Fundacja Lesława Pagi realizuje koncepcję wolontariatu kompetencji i zachęca młodsze pokolenie do dzielenia tym co mamy najcenniejsze, czyli wiedzą i czasem.

W ramach programu wolontariusze Fundacji Unum przeprowadzili cykl szkoleń:

• Łukasz Aleksandrowicz, Life Protection Advisor z Oddziału Centrum omówił „Bezpieczeństwo finansowe”
  • Jarosław Janke, Trener Sprzedaży przedstawił temat „Komunikacja”
  • Weronika Kamińska, Life Protection Advisor z Oddziału Szczecin omówiła „Potrzeby psycho-społeczne” i „Choroby osób 70+ – profilaktyka w zasięgu ręki”
  • Joanna Zaczek, Specjalista ds. Komunikacji Korporacyjnej zebrała pomysły „Jak czuć się i wyglądać dobrze”

Program odbywa się w cyklu zjazdów, w pięciu ośrodkach na terenie Mazowsza od września do grudnia a udział w zajęciach jest bezpłatny. Ze względu na obecną sytuację epidemiczną w Warszawie zajęcia dla seniorów odbywają się zdalnie w formie szkoleń internetowych.

− Chcemy przyczynić się do podniesienia stanu wiedzy seniorów na temat wyzwań związanych ze światem nowych technologii, finansów osobistych i profilaktyki zdrowia, co jest ważne zwłaszcza w trudnym dla tej grupy okresie pandemii. –mówia prezes Ewa Paga, prezes Fundacji im. Lesława A. Pagi

Serdecznie dziękuję wolonatriuszom, którzy pomimo swoich codziennych, zawodowych obowiązków znaleźli czas, którym podzielili się z warszawskimi seniorami. Szczególnie teraz, gdy zamknięci są oni w domach, pełni trosk o swoje zdrowie, oderwanie od tej rzeczywistości, możliwość spotkania, nwet online, z drugim człowiekiem, to dla seniorów niezwykła wartość. Cieszę się, że Fundacja Unum mogła dołożyć swoją cegiełkę do lepszej jakości ich życia. − komentuje Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

Organizatorzy przygotowali również nagranie z zajęć, które są dostępne na stronie fundacji (link poniżej) oraz profilu na Facebooku. W ramach programu powstanie też kompendium wiedzy „Przewodnik dla Seniora” z podsumowaniem najważniejszych zagadnień przedstawianych podczas warsztatów.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj:: https://paga.org.pl/programy/seniorzy-4-0/