Wolontariusze Unum są wyjątkowi, potwierdza to zaangażowanie, otwartość
i chęć pomocy jak największej liczbie osób potrzebujących.

Już ponad 413 wolontariuszy wzięło udział w Dniu Wolontariusza Unum, w 19 miejscach w całej Polsce. Pomagamy dzieciom, potrzebującym rodzinom, chorym, seniorom, zwierzętom. Pomagamy tam, gdzie potrzebna jest wsparcie. Dziś w Międzynarodowym Dniu Wolontariusza dziękujemy Wam Wolontariusze za Wasze wielkie serca i odwagę do niesienia pomocy. Zobaczcie ile dobra przekazujecie dalej każdego dnia!

Oddział Wrocław – Fundacja Centaurus

“W tym roku nawiązaliśmy współpracę z Fundacją Centaurus i 16 września wykonaliśmy prace malarskie w ośrodku Folwark w Szczedrzychowicach. Kilkudziesięcioosobowa grupa Wolontariuszy i ich rodzin z wrocławskiego oddziału pracowała w ośrodku przy malowaniu ogrodzeń wybiegów dla zwierząt. Chciałbym z całego serca w imieniu swoim, oraz Fundacji Centaurus podziękować Wolontariuszom zaangażowanym w prace na terenie ośrodka.” – relacjonuje Koordynator Dnia Wolontariusza
w oddziale.

Oddział Gdańsk – Stowarzyszenie Pelikan

“Drugiego września Oddział Gdańsk zorganizował Dzień Wolontariusza
w Stowarzyszeniu Pelikan w Gdańsku. Stowarzyszenie to niesie pomoc psychologiczną dzieciom i rodzicom w trudnych sytuacjach życiowych takich jak  np. rozwód rodziców. Prowadzi warsztaty psychologiczne dla rodziców i dzieci, dotyczące budowania relacji i rozwiązywania konfliktów. Pracownicy z Oddziału Gdańsk oraz ich rodziny zaangażowali się z całych sił pomagając w remoncie lokalu Stowarzyszenia. Podzieliliśmy się na trzy zespoły. Ekipa „Szopy pracze” zajęła się praniem tapicerek foteli i kanap, sprzątaniem po remoncie, myciem okien. Kolejna ekipa to „Ogrodnicy”. Niestraszna im była zabawa w ziemi, błocie czyli nasadzanie zieleni przy wejściu głównym do stowarzyszenia. I ostatnia ekipa „Wykończeniówka” – pył, kurz oraz mnóstwo farby, czyli czyszczenie i malowanie ścian. To było ciekawe doświadczenie zarówno w niesieniu pomocy potrzebującym, jak i integracji całego oddziału. Za rok na pewno nie zabraknie nas na pokładzie pomagania innym! ” –
opowiada nam Koordynatorka wydarzenia.

Zespół IT– Placówka opiekuńczo-wychowawcza „Zielona dolina”

Projekt zakończony totalnym sukcesem!!!
W imieniu wychowawców i dzieci dziękuje wszystkim Wolontariuszom za udział w tym wydarzeniu. Mieliśmy wspaniałych pomocników… Była też energia, synergia, pies Bimber…
i pomidorowa z ryżem. Ten projekt pokazał też, że czasem aby osiągnąć cel trzeba połączyć siły, a tam gdzie nie można dojść trzeba wsiąść na miotłę
i polecieć!” –
komentuje Koordynatorka Dnia Wolontariusza w zespole.

Warszawa Centrum – Dom Dziecka w Wyszkowie

„Wolontariusze z Oddziału Centrum, w sobotę 7 października wraz z rodzinami uczestniczyli w Dniu Wolontariusza naszego oddziału. W tym roku swoją pomoc nieśliśmy w Domu Dziecka w Wyszkowie. Wspólnie wyremontowaliśmy pokoje dzieci, naprawiliśmy zlewy i karnisze, a grupa „ogrodników” posadziła drzewka i przygotowała ogród na zimę. W tym czasie dzieci, pod fachowym okiem plastyków wykonywały ogród w butelce i malowały na płótnie piękne pejzaże. Na koniec dnia zaprosiliśmy wszystkich na pysznego grilla. Wszystkim jeszcze raz dziękuję za wspólną prace. W TEAMIE siła.” opowiada wolontariuszka, która koordynowała akcję w oddziale.

Oddział Rzeszów – Schronisko dla Zwierząt w Boguchwale

„Szczególne podziękowania za zorganizowanie całej akcji dla Karola Laby oraz Natalii Mierzejewskiej, która dodatkowo zainicjowała zbiórkę w Szkole Podstawowej swojego syna. Dzięki temu w samej szkole zebrano 700 zł, za które zakupiliśmy potrzebne w schronisku artykuły. W przekazaniu artykułów brały udział dzieci (przedstawiciele samorządu uczniowskiego). W naszym oddziale również trwała zbiórka, zebraliśmy 1000 zł, za które zakupiliśmy karmę dla zwierzaków. Ps. Efektem ubocznym naszej akcji jest adopcja jednego z kociaków.” – opowiada nam Koordynator akcji w Oddziale.

Warszawa Reduta – Rodzina chorego dziecka

„Ogromne podziękowania dla wolontariuszy z Reduty, członków ich rodzin
i przyjaciół, którzy tym razem z pomocą wybrali się dalej od Warszawy bo w rejon Nowego Miasta nad Pilicą, aby pomóc rodzinie będącej pod opieką Domowego Hospicjum Dziecięcego w Warszawie. Pan Adam – wdowiec wychowujący córkę
z niepełnosprawnością narządu słuchu oraz  4-letni syn pod opieką hospicjum potrzebowali pomocy w zbiorze jabłek w sadzie. Zebraliśmy owoce z całego zaplanowanego dla nas terenu – prawie 10 ton jabłek (12 pełnych palet )!! Po ciężkiej, wielogodzinnej pracy zorganizowaliśmy ognisko z pieczoną kiełbasą, a gospodarz poczęstował nas pysznym ciastem.”–
komentuje wolontariusza w oddziale.

Oddział Gliwice –  schronisko w Chorzowie

„To był pierwszy Dzień Wolontariusza w Oddziale Śląsk w Gliwicach.  Dzień ten połączyliśmy ze zbiórką karmy dla zwierząt i tu pobiliśmy rekord – zebraliśmy około 740 karmy! Do zbiórki,  koordynowanej przez oddział, zaangażowali się również  uczniowie szkoły podstawowej,  liceum oraz technikum w Katowicach. Karmę zawieźliśmy do Schroniska dla bezdomnych zwierząt w Chorzowie.
W schronisku spędziliśmy czas na sprzątaniu kocich pokoi, klatek oraz na wyprowadzaniu psów. Tuliliśmy, głaskaliśmy spragnione człowieka futrzaki, a jeden
z kocurków znalazł nowy dom i pojechał do Wrocławia. Dziękuję wszystkim uczestnikom. Mały oddział – wielkie serca.” –
dzieli się z nami wolontariuszka w Oddziale.

Dzień wolontariusza organizowaliśmy w Schronisku dla bezdomnych zwierząt
w Chorzowie. Do akcji naszego Gliwickiego Oddziału włączyłam szkoły, do których chodzą moje dzieci (młodzież). Najpierw przeprowadziłam rozmowę z Dyrektorami szkół: Technikum, Liceum i Szkoły Podstawowej. Bardzo chętnie przyłączyli się do akcji, zbierając karmę, zabawki, koce itd.  Po dwóch tygodniach pojechałam do szkół odebrać zebrane rzeczy. Otrzymana ilość przerosła moje oczekiwania!!! Z Liceum do schroniska na nasz dzień wolontariusza przyjechało 7 uczniów i nauczycielka, by pomóc
w sprzątaniu i wyprowadzaniu zwierząt. Młodzież z Liceum już zgłosiła się sama do kolejnych akcji w schronisku. W sumie nazbieraliśmy 740 kg karmy, żwirek dla kotów, koce, zabawki. Wysprzątaliśmy kocie kojce oraz wyprowadziliśmy kilkanaście psów na długi spacer. Cały Oddział Gliwicki Unum wraz z rodzinami przemiło i użytecznie spędził sobotę pomagając zwierzętom.”
Opowiada Koordynatorka w oodziale.

Gdynia – Dom Pomocy Społecznej w Gdyni

„Malowaliśmy ściany korytarza w Domu Opieki Społecznej, w cudownej atmosferze życzliwości, wzajemnej pomocy i serdeczności. Masa pozytywnych emocji, wzajemnego uśmiechu
i serdecznej pomocy drugiemu człowiekowi. Zostawiliśmy po sobie świątecznego skrzata:). Planujemy wrócić na wiosnę, w celu kontynuacji kolejnych aktywności.” –
dzieli się Koordynatorka Dnia Wolontariusza w Oddziale.

Oddział Katowice – Schronisko dla Zwierząt w Sosnowcu

„Głównym zadaniem było dostarczenie do schroniska wysokiej jakości karmy dla kotów i psów (głównie kotów), dodatkowo zorganizowaliśmy w Oddziale zbiórkę rzeczy na zimę dla zwierzaków – czyli wszelkiego rodzaju koce, pościel, poszewki, miski na jedzenie, siedziska i poduszki. Ponadto jedyna rzecz, jaką mogliśmy zrobić dla tych zwierzaków, to wyprowadzenie ich na spacer do graniczącego ze schroniskiem parku. Nastroje zarówno wśród LPA, jak i piesków były znakomite, ale największa wdzięczność była od opiekunów schroniska, którzy bardzo dziękowali szczególnie za pokarm, bo tego jest zawsze deficyt, a już szczególnie zimą!” – dzieli się Koordynator Dnia Wolontariusza w Oddziale.

„Drodzy Wolontariusze! Serce rośnie patrząc na skalę Waszego zaangażowania, Waszą empatię i ogrom dobra, którym dzielicie się z tymi, którzy tego potrzebują. Wolontariat to nasza super moc! Serdecznie dziękuję każdemu z Was za Wasz uśmiech, odwagę i działanie na rzecz tych, których los doświadczył. Dziękuje też Fundacji Unum, która daje nam wszystkim możliwość mnożenia dobra z naszych serc” – komentuje Aneta Podyma, Prezes Unum Życie

„Wszyscy wiemy, że naszej współpracy od celu ważniejsza jest wspólna droga. Łączy nas nie tylko miejsce zatrudnienia, ale też empatia i chęć działania, niosące ciepło
w sercach tych, którym pomagamy. Dziękuję wszystkim Wolontariuszom Unum, za Waszą otwartość, szczodrość, zaangażowanie i energię, by zmieniać świat na lepszy! Razem możemy więcej!” –
komentuje Prezes Fundacji Małgorzata Morańska.

Powyższe działania to tylko część naszych wspaniałych działań społecznych. Z okazji dzisiejszego Międzynarodowego Dnia Wolontariusza podsumowaliśmy rok wspólnych działań. Oto, jak wiele wspólnie dobrego zrobiliśmy dla tych, którzy potrzebują pomocy!

Dziękujemy za Waszą niesłabnącą energię, empatię i zapał do niesienia pomocy!

Małgorzata Morańska

Małgorzata Morańska has blogged 190 posts