W ostatni majowy czwartek i piątek b.r. odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Miniprzedsiębiorstwo „PRODUKCIK” organizowany przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. Wydarzenie pozwoliło młodzieży szkolnej sprawdzić się w zarządzaniu własną firmą, a Fundacja Unum miała przyjemność zasiąść w jury konkursu.

Program pozwala młodzieży założyć własny biznes i zarobić pierwsze w życiu pieniądze, a ponieważ jednym z celów Fundacji Unum jest wspieranie edukacji finansowej i nauki przedsiębiorczości wśród dzieci, młodzieży, a także dorosłych, dlatego przedstawiciele fundacji uczestniczyli w finale konkursu „PRODUKCIK”.

27-28 maja br. najlepsze uczniowskie firm zaprezentowały się online w trakcie rozmów z komisją konkursową. Joanna Zaczek, delegat Fundacji Unum miała przyjemność zasiadać w jury wraz z przedstawicielami z: BNY Mellon, Citi Handlowy, Credit Suisse, Dentsu, MetLife, UBS oraz Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii. Po emocjonującym finale nagrodę zdobyli założyciele miniprzedsiębiorstwa RESIN, reprezentujący Zespół Szkół Technicznych nr 1 w Ostrowie Wielkopolskim. Firma produkująca i sprzedająca personalizowaną biżuterię z żywicy epoksydowej wykazała się najlepszą innowacją i zwinnością biznesową w tych wymagających dla wielu przedsiębiorców czasach.

Sama Fundacja Młodzieżowej Przedsiębiorczości jest pozarządową organizacją pożytku publicznego, której celem jest przygotowanie dzieci i młodzieży do życia w warunkach gospodarki rynkowej oraz umożliwienie młodym ludziom zdobycia wiedzy i praktycznych umiejętności ułatwiających realizację planów zawodowych. Uczniowie z Ostrowa Wielkopolskiego na przełomie czerwca i lipca b.r. będą reprezentować Polskę w konkursie europejskim JA Europe Company of the Year Competition, gdzie wystartują do rywalizacji z rówieśnikami z niemal 40 krajów.