Seniorzy to grupa, którą chyba ostatnie czasy dotknęły wyjątkowo mocno: grupa podwyższonego ryzyka, w kryzysie samotności i izolacji, pełna obaw i trosk. Tuż przed pandemią zarówno wolontariusze Fundacji Unum jak i ochotnicy z Fundacji im. Lesława Pragi przeprowadzili ankiety wśród seniorów na temat ich potrzeb dotyczących aktywizacji i rozwoju.

Jak wskazywały wyniki ankiety najważniejsze potrzeby seniorów, to podniesienie ich wiedzy na temat wyzwań związanych ze światem nowych technologii, finansów osobistych i profilaktyki zdrowia. I dlatego Fundacja zaangażowała się w kilku filarach pomocy:

• Warsztaty

Okazało się, że seniorzy chętnie uczestniczyliby w warsztatach o tematyce związanej z profilaktyką zdrowotną i edukacją finansową. Eksperci: Łukasz Aleksandrowicz, Jarosław Janke, Joanna Zaczek, poprowadzili szkolenia w wirtualnej przestrzeni. Szkolenia były też doskonałą możliwością rozwijania umiejętności technologicznych.

• Telefon zaufania dla seniora

Ważnym elementem programu fundacji im. Lesława Pagi był również bezpłatny telefon zaufania dla seniorów i ich bliskich „Nie jesteś sam”. Dzwoniący seniorzy mogli uzyskać poradę dotyczącą profilaktyki zdrowia i pomoc psychologiczną. Oprócz infolinii dział również czat online.

• Przewodnik

To kompendium wiedzy niezbędnej dla osób dojrzałych. To publikacja,
w której seniorzy znajdą ważne i aktualne informacje dotyczące profilaktyki zdrowia i bezpieczeństwa finansów osobistych. Na stronach 144 i 145 możecie znaleźć wypowiedz Małgorzaty Morańskiej, prezes Fundacji Unum. Poradnik jest dostępny w wersji elektronicznej do pobrania: tutaj

• Pomagamy Razem z Ikano Bankiem

Ponad 30 wolontariuszy Fundacji Unum dokładnie przeanalizowało potrzeby w lokalnych domach pomocy społecznej, domach seniora czy kombatanta. Dlatego też wiele osób o wielkim sercu od razu zakasało rękawy, by zrobić potrzebne zakupy, spakować rzeczy i dostarczać do placówek w Przeworsku, Poznaniu, Olsztynie i Łodzi. I tak pomogli ponad 300 seniorom.

Dobro seniorów leży nam szczególnie na sercu. To dla nas niezwykle ważne, by łączyć i wspierać tych, którzy tego najbardziej potrzebują. Serdecznie dziękuję wszystkim wolontariuszom zaangażowanym w działania Fundacji Unum w ramach naszej współpracy z Fundacją Lesława Pagi, Ikano Bankiem, czy Dnia Wolontariusza, którzy okazali serce, empatię i pomocną dłoń osobom w potrzebie.” – dzieli się Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.