Niemal 1000 książek, olbrzymie kartony gier, kilkadziesiąt opakowań puzzli i ….niezliczone uśmiechy podopiecznych z domów dziecka – oto podsumowanie naszej wspólnej akcji „Podziel się książką”.

Po zeszłorocznym sukcesie nie spodziewaliśmy się, że zbierzemy więcej książek. A jednak! Regały uginały się od puzzli, gier i książek, które wzbogacą teraz świetlice i biblioteczki domów dziecka. Dziękuję wszystkim wolontariuszom za zaangażowanie i podzielenie się swoimi książkami a także tym, którzy pomogli nam segregować i pakować zebrane dary – komentuje Katarzyna Kalinka, Członek Zarządu Fundacji Pramerica.

Do Domu dla Dzieci w Mrągowie, gdzie przebywają dzieci w wieku od 7-21 lat wysłaliśmy aż 7 kartonów pełnych książek. Z kolei Dom dla Małych Dzieci w Chełmie, gdzie głównie przebywają maluszki, otrzymał od nas 10 kartonów wypełnionych po brzegi książkami, puzzlami i grami dla najmłodszych. Jesteśmy pod wrażaniem zaangażowania zarówno pracowników Centrali, jak i Oddziałów. Dziękujemy wolontariuszom z całej Polski za pomoc i koordynowanie akcji w wielu lokalizacjach.

Czas spędzany w domach dziecka to nie jest wymarzone dzieciństwo. Na szczęście dzięki zaangażowaniu opiekunów, a także dobrej woli i  chęci dzielenia się naszych wolontariuszy, dajemy dzieciom możliwość rozwinięcia ich pasji i zamiłowań literackich. A wraz z naszym gestem piękną lekcję dzielenia się, bezinteresownej pomocy i życzliwości. Z głębi serca dziękujemy Wam wszystkim za Waszą hojność i zaangażowanie – dodaje Małgorzata Morańska, Prezes Zarządu Fundacji Pramerica.

Ewelina Wrzosek

Ewelina Wrzosek has blogged 80 posts