Grudzień ma swoją magiczną moc. Co roku wolontariusze Unum zamieniają się w Elfy Św. Mikołaja, które spełniają marzenia dzieci znajdujących się pod opieką placówek wychowawczych
i Domów Dziecka.

I jak co roku Wasze szlachetne zaangażowanie, było wzruszające i rozgrzewające serca.

W tym roku  w sumie 118 prezentów przyniosło radość dzieciom z:

•Domu Dziecka w Kowalewie;

•Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Olsztynie;

•Towarzystwo Przyjaciół Dzieci w Augustowie;

•Nasz Dom w Chrzypsku Wielkim;

•Marzenia dzieci z Domu Dziecka „Pod drzewem” w Olsztynie;

W sprawdzaniu i przygotowaniu prezentów pomogły nam urocze Wolontariuszki,  studentki psychologii na SWPS. Serdecznie dziękujemy wolontariuszkom za czas i wspaniałą pracę!

14 grudnia Elfia delegacja wyruszyła w podróż do zaprzyjaźnionego Kowalewa – na szczęście nasze Elfy mogły liczyć na pomoc kolegów z Help Desku IT, którzy z pełnym zaangażowaniem wypełnili samochody prezentami dla dzieci.

Dom Dziecka w Kowalewie przywitał nas pięknymi dekoracjami świątecznymi, choinką i wielobarwnymi lampkami. Wszyscy wychowankowie zebrali się w sali i rozpoczęła się najprzyjemniejsza część, czyli rozdawanie prezentów. Dzieci niecierpliwie czekały na wielkie odliczanie, kiedy każde mogło otworzyć swój prezent. Emocje sięgały zenitu…3….2….1…. Sala wypełniła się okrzykami zachwytu, piskiem radości i wieloma uśmiechami. Dziękujemy Wam drodzy wolontariusze, bo to Wasza hojność i Wasze zaangażowanie  sprawiły, że dzieci uwierzyły i doświadczyły prawdziwej magii świąt.

Nie zapominajmy o dzielnych Elfach z Olsztyna, które wyruszyły w śnieżną podróż do Centrali, aby wychowankowie PCPR w Olsztynie otrzymali prezenty na czas. Serdecznie dziękujemy za pomoc i transport.

„Wśród dzieci w Kowalewie były takie, które w całym swoim życiu nie otrzymały żadnego prezentu i nie wiedzą co to Święta, nie doświadczyły troski, miłości i do końca nie wierzyły, że otrzymają coś, o czym skrycie marzą. Ale dzięki Wam – wspaniałym wolontariuszom – wspólnie sprawiliśmy, że na chwilę zapomniały o swoich trudach, a ich serca wypełniły się najszczerszą radością i dziecięcym zadziwieniem. A 12-letni Adrian szepnął nam na ucho, że Święty Mikołaj naprawdę istnieje. Jak zwykle wracaliśmy z Kowalewa wzruszeni i pełni dumy. Dziękujemy Wam z głębi serc, choć te słowa nie oddają ogromu wdzięczności dla Was” – dodaje Małgorzata Morańska, Prezes Fundacji Unum.

Wolontariusze Unum są wyjątkowi, potwierdza to zaangażowanie, otwartość
i chęć pomocy jak największej liczbie osób potrzebujących.

Już ponad 413 wolontariuszy wzięło udział w Dniu Wolontariusza Unum, w 19 miejscach w całej Polsce. Pomagamy dzieciom, potrzebującym rodzinom, chorym, seniorom, zwierzętom. Pomagamy tam, gdzie potrzebna jest wsparcie. Dziś w Międzynarodowym Dniu Wolontariusza dziękujemy Wam Wolontariusze za Wasze wielkie serca i odwagę do niesienia pomocy. Zobaczcie ile dobra przekazujecie dalej każdego dnia!

Oddział Wrocław – Fundacja Centaurus

“W tym roku nawiązaliśmy współpracę z Fundacją Centaurus i 16 września wykonaliśmy prace malarskie w ośrodku Folwark w Szczedrzychowicach. Kilkudziesięcioosobowa grupa Wolontariuszy i ich rodzin z wrocławskiego oddziału pracowała w ośrodku przy malowaniu ogrodzeń wybiegów dla zwierząt. Chciałbym z całego serca w imieniu swoim, oraz Fundacji Centaurus podziękować Wolontariuszom zaangażowanym w prace na terenie ośrodka.” – relacjonuje Koordynator Dnia Wolontariusza
w oddziale.

Oddział Gdańsk – Stowarzyszenie Pelikan

“Drugiego września Oddział Gdańsk zorganizował Dzień Wolontariusza
w Stowarzyszeniu Pelikan w Gdańsku. Stowarzyszenie to niesie pomoc psychologiczną dzieciom i rodzicom w trudnych sytuacjach życiowych takich jak  np. rozwód rodziców. Prowadzi warsztaty psychologiczne dla rodziców i dzieci, dotyczące budowania relacji i rozwiązywania konfliktów. Pracownicy z Oddziału Gdańsk oraz ich rodziny zaangażowali się z całych sił pomagając w remoncie lokalu Stowarzyszenia. Podzieliliśmy się na trzy zespoły. Ekipa „Szopy pracze” zajęła się praniem tapicerek foteli i kanap, sprzątaniem po remoncie, myciem okien. Kolejna ekipa to „Ogrodnicy”. Niestraszna im była zabawa w ziemi, błocie czyli nasadzanie zieleni przy wejściu głównym do stowarzyszenia. I ostatnia ekipa „Wykończeniówka” – pył, kurz oraz mnóstwo farby, czyli czyszczenie i malowanie ścian. To było ciekawe doświadczenie zarówno w niesieniu pomocy potrzebującym, jak i integracji całego oddziału. Za rok na pewno nie zabraknie nas na pokładzie pomagania innym! ” –
opowiada nam Koordynatorka wydarzenia.

Zespół IT– Placówka opiekuńczo-wychowawcza „Zielona dolina”

Projekt zakończony totalnym sukcesem!!!
W imieniu wychowawców i dzieci dziękuje wszystkim Wolontariuszom za udział w tym wydarzeniu. Mieliśmy wspaniałych pomocników… Była też energia, synergia, pies Bimber…
i pomidorowa z ryżem. Ten projekt pokazał też, że czasem aby osiągnąć cel trzeba połączyć siły, a tam gdzie nie można dojść trzeba wsiąść na miotłę
i polecieć!” –
komentuje Koordynatorka Dnia Wolontariusza w zespole.

Warszawa Centrum – Dom Dziecka w Wyszkowie

„Wolontariusze z Oddziału Centrum, w sobotę 7 października wraz z rodzinami uczestniczyli w Dniu Wolontariusza naszego oddziału. W tym roku swoją pomoc nieśliśmy w Domu Dziecka w Wyszkowie. Wspólnie wyremontowaliśmy pokoje dzieci, naprawiliśmy zlewy i karnisze, a grupa „ogrodników” posadziła drzewka i przygotowała ogród na zimę. W tym czasie dzieci, pod fachowym okiem plastyków wykonywały ogród w butelce i malowały na płótnie piękne pejzaże. Na koniec dnia zaprosiliśmy wszystkich na pysznego grilla. Wszystkim jeszcze raz dziękuję za wspólną prace. W TEAMIE siła.” opowiada wolontariuszka, która koordynowała akcję w oddziale.

Oddział Rzeszów – Schronisko dla Zwierząt w Boguchwale

„Szczególne podziękowania za zorganizowanie całej akcji dla Karola Laby oraz Natalii Mierzejewskiej, która dodatkowo zainicjowała zbiórkę w Szkole Podstawowej swojego syna. Dzięki temu w samej szkole zebrano 700 zł, za które zakupiliśmy potrzebne w schronisku artykuły. W przekazaniu artykułów brały udział dzieci (przedstawiciele samorządu uczniowskiego). W naszym oddziale również trwała zbiórka, zebraliśmy 1000 zł, za które zakupiliśmy karmę dla zwierzaków. Ps. Efektem ubocznym naszej akcji jest adopcja jednego z kociaków.” – opowiada nam Koordynator akcji w Oddziale.

Warszawa Reduta – Rodzina chorego dziecka

„Ogromne podziękowania dla wolontariuszy z Reduty, członków ich rodzin
i przyjaciół, którzy tym razem z pomocą wybrali się dalej od Warszawy bo w rejon Nowego Miasta nad Pilicą, aby pomóc rodzinie będącej pod opieką Domowego Hospicjum Dziecięcego w Warszawie. Pan Adam – wdowiec wychowujący córkę
z niepełnosprawnością narządu słuchu oraz  4-letni syn pod opieką hospicjum potrzebowali pomocy w zbiorze jabłek w sadzie. Zebraliśmy owoce z całego zaplanowanego dla nas terenu – prawie 10 ton jabłek (12 pełnych palet )!! Po ciężkiej, wielogodzinnej pracy zorganizowaliśmy ognisko z pieczoną kiełbasą, a gospodarz poczęstował nas pysznym ciastem.”–
komentuje wolontariusza w oddziale.

Oddział Gliwice –  schronisko w Chorzowie

„To był pierwszy Dzień Wolontariusza w Oddziale Śląsk w Gliwicach.  Dzień ten połączyliśmy ze zbiórką karmy dla zwierząt i tu pobiliśmy rekord – zebraliśmy około 740 karmy! Do zbiórki,  koordynowanej przez oddział, zaangażowali się również  uczniowie szkoły podstawowej,  liceum oraz technikum w Katowicach. Karmę zawieźliśmy do Schroniska dla bezdomnych zwierząt w Chorzowie.
W schronisku spędziliśmy czas na sprzątaniu kocich pokoi, klatek oraz na wyprowadzaniu psów. Tuliliśmy, głaskaliśmy spragnione człowieka futrzaki, a jeden
z kocurków znalazł nowy dom i pojechał do Wrocławia. Dziękuję wszystkim uczestnikom. Mały oddział – wielkie serca.” –
dzieli się z nami wolontariuszka w Oddziale.

Dzień wolontariusza organizowaliśmy w Schronisku dla bezdomnych zwierząt
w Chorzowie. Do akcji naszego Gliwickiego Oddziału włączyłam szkoły, do których chodzą moje dzieci (młodzież). Najpierw przeprowadziłam rozmowę z Dyrektorami szkół: Technikum, Liceum i Szkoły Podstawowej. Bardzo chętnie przyłączyli się do akcji, zbierając karmę, zabawki, koce itd.  Po dwóch tygodniach pojechałam do szkół odebrać zebrane rzeczy. Otrzymana ilość przerosła moje oczekiwania!!! Z Liceum do schroniska na nasz dzień wolontariusza przyjechało 7 uczniów i nauczycielka, by pomóc
w sprzątaniu i wyprowadzaniu zwierząt. Młodzież z Liceum już zgłosiła się sama do kolejnych akcji w schronisku. W sumie nazbieraliśmy 740 kg karmy, żwirek dla kotów, koce, zabawki. Wysprzątaliśmy kocie kojce oraz wyprowadziliśmy kilkanaście psów na długi spacer. Cały Oddział Gliwicki Unum wraz z rodzinami przemiło i użytecznie spędził sobotę pomagając zwierzętom.”
Opowiada Koordynatorka w oodziale.

Gdynia – Dom Pomocy Społecznej w Gdyni

„Malowaliśmy ściany korytarza w Domu Opieki Społecznej, w cudownej atmosferze życzliwości, wzajemnej pomocy i serdeczności. Masa pozytywnych emocji, wzajemnego uśmiechu
i serdecznej pomocy drugiemu człowiekowi. Zostawiliśmy po sobie świątecznego skrzata:). Planujemy wrócić na wiosnę, w celu kontynuacji kolejnych aktywności.” –
dzieli się Koordynatorka Dnia Wolontariusza w Oddziale.

Oddział Katowice – Schronisko dla Zwierząt w Sosnowcu

„Głównym zadaniem było dostarczenie do schroniska wysokiej jakości karmy dla kotów i psów (głównie kotów), dodatkowo zorganizowaliśmy w Oddziale zbiórkę rzeczy na zimę dla zwierzaków – czyli wszelkiego rodzaju koce, pościel, poszewki, miski na jedzenie, siedziska i poduszki. Ponadto jedyna rzecz, jaką mogliśmy zrobić dla tych zwierzaków, to wyprowadzenie ich na spacer do graniczącego ze schroniskiem parku. Nastroje zarówno wśród LPA, jak i piesków były znakomite, ale największa wdzięczność była od opiekunów schroniska, którzy bardzo dziękowali szczególnie za pokarm, bo tego jest zawsze deficyt, a już szczególnie zimą!” – dzieli się Koordynator Dnia Wolontariusza w Oddziale.

„Drodzy Wolontariusze! Serce rośnie patrząc na skalę Waszego zaangażowania, Waszą empatię i ogrom dobra, którym dzielicie się z tymi, którzy tego potrzebują. Wolontariat to nasza super moc! Serdecznie dziękuję każdemu z Was za Wasz uśmiech, odwagę i działanie na rzecz tych, których los doświadczył. Dziękuje też Fundacji Unum, która daje nam wszystkim możliwość mnożenia dobra z naszych serc” – komentuje Aneta Podyma, Prezes Unum Życie

„Wszyscy wiemy, że naszej współpracy od celu ważniejsza jest wspólna droga. Łączy nas nie tylko miejsce zatrudnienia, ale też empatia i chęć działania, niosące ciepło
w sercach tych, którym pomagamy. Dziękuję wszystkim Wolontariuszom Unum, za Waszą otwartość, szczodrość, zaangażowanie i energię, by zmieniać świat na lepszy! Razem możemy więcej!” –
komentuje Prezes Fundacji Małgorzata Morańska.

Powyższe działania to tylko część naszych wspaniałych działań społecznych. Z okazji dzisiejszego Międzynarodowego Dnia Wolontariusza podsumowaliśmy rok wspólnych działań. Oto, jak wiele wspólnie dobrego zrobiliśmy dla tych, którzy potrzebują pomocy!

Dziękujemy za Waszą niesłabnącą energię, empatię i zapał do niesienia pomocy!

Wspaniałe zaangażowanie 108 wolontariuszy Unum w zbiórce karmy pozwoliło nakarmić wiele zwierząt z czterech schronisk w Polsce.

Dzięki wielkim sercom wolontariuszy zwierzęta z czterech schronisk: Krzykosiaki, Schronisko dla Bezdomnych zwierząt w Chorzowie, Schronisko „Ciapkowo” w Gdyni, a także Schronisko dla zwierząt
w Poznaniu nie muszą bać się zimy. Ich brzuszki wypełni dobrej jakości karma sucha i mokra.
Dziękujemy w imieniu naszych czworonożnych przyjaciół!

Jestem niezwykle poruszona zaangażowaniem wolontariuszy oraz członków ich rodzin! To niesamowity akt empatii wobec czworonożnych przyjaciół. Z głębi serca pragnę wyrazić ogromną wdzięczność za hojność, wsparcie i zaangażowanie, które okazaliście, przyczyniając się do zebrania karmy dla naszych czworonożnych przyjaciół. Dziękuję całym zespołom, każdej jednostce oraz osobom, które zaangażowały szkoły swoich pociech jak Oddział Gliwice, dzięki czemu mogliśmy zabezpieczyć jeszcze więcej zwierząt na zimę.”– komentuje Justyna Wojsz, Członkini Zarządu Fundacji Unum.

Wrzesień to światowy miesiąc świadomości nowotworów dziecięcych. I dlatego Fundacja Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową organizuje wyzwanie sportowe Rakreaton, zapraszając do niego zaprzyjaźnione organizacje. Fundacja Unum z gronem zaangażowanych wolontariuszy była jedną z nich.

Wspólnym celem wszystkich uczestników było pokonanie 1 200 000 km w 30 dni, aby 120 000 zł od partnerów trafiło na leczenie dzieci z chorobą nowotworową. Wolontariusze zdobywali punkty spacerując, jeżdżąc na rowerze i biegając.

4. edycja Rakreatonu upłynęła pod znakiem rekordów

Uczestnicy Rakreatonu swoimi aktywnościami osiągnęli 100% wyznaczonego celu w zaledwie 15 dni! Takiej energii nie można było przerwać, więc wyznaczono nowy cel 400 000 km i dodatkowe wsparcie dzieci
w walce z nowotworami w kwocie 40 000 zł. Wolontariusze osiągnęli nowy cel w 5 dni!

W Rakreatonie wzięło udział 12 300 wolontariuszy, a z Fundacji Unum 195 wspaniałych, aktywnych osób!

Jestem dumna i wzruszona tegorocznym rekordem Rakreatonu. Takie osiągnięcia dowodzą, że nie ma dla nas rzeczy niemożliwych. Serdecznie dziękuję wolontariuszom Fundacji Unum za zaangażowanie i gratuluję wspaniałych wyników sportowych.” – komentuje Małgorzata Morańska, Prezes Fundacji Unum.

Koniec wakacji można świętować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich był Wieczór Marzeń przygotowany dla dzieci nieuleczalnie chorych i dzieci z niepełnosprawnością, który odbył się w piątek, 25 sierpnia, w warszawskim ZOO. Fundacja Unumwsparła to wydarzenie.

Mali, zmagający się z chorobami lub niepełnosprawnością podopieczni Fundacji Fantazja, i dzieci z Ukrainy mogli zanurzyć się w atrakcjach, zabawach, animacjach i w ten sposób
z uśmiechem na twarzy i z dala od codziennych trosk zakończyć wakacje.

Na uczestników czekały warsztaty z firmą LEGO, spotkanie z prawdziwymi ratownikami medycznymi, strażakami  i policjantami. Długie rozmowy, policyjne kolorowanki i nauka pobierania odcisków palców to jednak nie wszystko. Tuż obok polany stanęły bowiem ogromny wóz strażacki i radiowóz. Wielu Podopiecznych przyjechało do ZOO znacznie wcześniej, ponieważ tego dnia mogli zwiedzić cały ogród nieodpłatnie i spędzić tam cały dzień zapoznając się ze zwyczajami tamtejszych mieszkańców.