Okres świąteczny budzi nasze pozytywne emocje, to czas radosnego wyczekiwania na rodzinne spotkania, wspólny czas przy wigilijnym stole i uśmiech na myśl o świątecznych upominkach. Jednak dla tych dzieci to czas smutnego wyczekiwania, które nierzadko kończy się rozczarowaniem….

Dom Dziecka w Kowalewie, który Fundacja Unum otacza opieką od 10 lat, znajduje się w małej wsi otoczonej polami, oddalonej kilkadziesiąt km od Mławy. Obok niego znajduje się remiza strażacka, sklepik, kilka gospodarstw, droga do Mławy. Tyle. Nic poza tym, aż po horyzont. W domu przebywa ponad 50 dzieci, które trafiły tam z powodu różnych rodzinnych sytuacji, niestety najczęściej patologii, nieudolności rodziców do zapewnienia im podstawowych potrzeb jak jedzenie, schronienie, ubranie, edukacja, nie wspominając o miłości.

Miłości uczą się tam – w Kowalewie. Marlena Watemborska, która jest dyrektorem domu podkreśla, że jej marzeniem jest, by dzieci opuszczające tę placówkę wierzyły w siebie, kochały siebie i sięgały wysoko. To ona wraz z personelem tworzy ten dom. Dom, nie placówkę, nie ośrodek. Ale prawdziwy dom, w którym dzieci mają się do kogo przytulić, mają z kim porozmawiać, mogą się rozwijać, a co najważniejsze – bo przecież są dziećmi – mogą marzyć…

I te marzenia często się spełniają. Dzięki Pani Marlenie, ale też dzięki nam – wolontariuszom Fundacji Unum. Zapewniamy tym dzieciom kierowcę, który ich wozi na zajęcia dodatkowe pomagając w nauce i wspierając rozwój pasji, zapewniamy pomoc logopedy, finansujemy kolonie, kupujemy sprzęt komputerowy i pomagamy finansowo, by nie brakło środków na działania Pani Marleny, której tak bardzo zależy na edukacji dzieci. A dzieciom?

No cóż, wszyscy byliśmy dziećmi i wiemy, że kiedy przychodzą Święta pozwalamy sobie marzyć o małych przyziemnościach, na które niestety dom dziecka z uwagi na ograniczone środki nie może sobie pozwolić. Dlatego do akcji wkraczamy my! Mikołaje z Unum!

Jak co roku, przechwyciliśmy listy od dzieci do Świętego Mikołaja i lista marzeń świątecznych paliła się od zapisów unumowych Mikołajów. Dodatkowo wsparliśmy nieuleczalnie chore dzieci z Fundacji Dziecięca Fantazja, a te Mikołaje, które nie zdążyły z zapisem, wspólnie ufundowały słodycze, artykuły szkolne i biurowe dla wszystkich dzieci do podziału. Wszystkie prezenty dotarły do nas na czas, a niektóre frunęły z dalekich zakątków Polski.

– Nie da się opisać radości dzieci, które na 3,2,1… START razem otwierały otrzymane prezenty! To są takie chwile, kiedy głęboko w sercu z ogromnym wzruszeniem, dociera do nas, że te prezenty, które kupowaliśmy mają tysiąckrotną wartość. Każdy z Was, kto zaangażował się w akcję świąteczną i kupił prezent dla tych dzieci, sprawił, że otrzymały one podwójny dar: spełnione marzenie i wiarę, że zasługują na coś wyjątkowego. Z głębi serca dziękujemy Wam za to, że jesteście dla nich – komentuje Małgorzata Morańska, prezes Fundacji Unum.

Joanna Zaczek ma 30 wpisy