7 Happy Summits to projekt przygodowy dla podopiecznych Fundacji Happy Kids – dzieci przebywających w Rodzinnych Domach Dziecka. Fundacja Pramerica wsparła finansowo realizację obozu, tak by młodzi adepci wspinania mogli poznawać tajniki wspinaczki, ucząc się pod czujnym okiem instruktorów ze Szkoły Wspinania Eskalada.

Obóz wspinaczkowy odbył się 12-14 maja w malowniczym Olsztynie, w okolicach Częstochowy, na szlaku Orlich Gniazd. Dzieci poznały podstawowe węzły, wspinały się na kolejne szczyty, nauczyły się zasad asekuracji i działania w skałach. Poznały też najważniejsze zasady dotyczące bezpieczeństwa i współpracy z partnerem wspinaczkowym.

Projekt 7 Happy Summit ma na celu rozwijanie pasji do wspinaczki górskiej wśród najmłodszych podopiecznych z Rodzinnych Domów Dziecka, pokazywanie im piękna świata z góry i naukę takich umiejętności, jak współpraca, wytrwałości i pomoc innym w osiąganiu szczytów.

Marcin Błaszczak

Marcin Błaszczak has blogged 70 posts