Fundacja Pramerica oraz Pramerica Życie zorganizowały Dzień Wolontariusza, podczas którego ponad 280 osób: pracowników, współpracowników i ich rodziny pomagało w domach dziecka, świetlicach środowiskowych, hospicjach i innych placówkach na terenie Polski. Ponad 280 osób odwiedziło 11 placówek opiekuńczych i wychowawczych położnych w różnych miejscowościach, by pomóc tym, którzy najbardziej potrzebują wsparcia. Współpracownicy, pracownicy, a także ich rodziny i przyjaciele zamienili się w tym dniu malarzy, ogrodników, animatorów, kucharzy, majsterkowiczów.

Dzień Wolontariusza to wyjątkowy czas, w którym wszyscy skupiamy uwagę na tych, których los doświadczył. Naszą pracą chcemy im pokazać, że świat jest pełen dobra i ludzi, którzy bezinteresownie pomagają. Zaangażowanie wolontariuszy polega na remontowaniu sal, odnawianiu placów zabaw, porządkowaniu ogrodów, a także beztroskiej zabawie z dziećmi przebywającymi w odwiedzanych przez nas placówkach  – mówi Małgorzata Morańska, rzecznik prasowy Pramerica Życie.

Dzień Wolontariusza to także okazja do tego, by poznać wyzwania i problemy, z jakimi zmagają się podopieczni placówek, które odwiedzają wolontariusze, wesprzeć ich i umocnić w nich wiarę w dobro.
W tym roku firma odwiedziła: Dom Dziecka w Równem, Poradnię Profilaktyki i Pomocy Rodzinie PTZN w Bydgoszczy, Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze w Krakowie, Lubelskie Hospicjum Małego Księcia, Dom Dziecka w Porszewicach, Dom Dziecka w Olsztynie, Schronisko dla Zwierząt w Olsztynie, Dom Dziecka w Kórniku, Dom dla Chorych Bezdomnych Betlejem w Warszawie, Stowarzyszenie Świętego Celestyna w Mikoszowie, Domu Pomocy Społecznej w Chmielniku.

Marcin Błaszczak

Marcin Błaszczak has blogged 70 posts