Fundacja Unum również w czerwcu doceniła pracowników i współpracowników Unum Życie, którzy pomimo wyzwań dnia codziennego niosą pomoc tym najbardziej potrzebującym w czasach pandemii koronawirusa.

Doceniając ich serce i wrażliwość na ludzkie potrzeby Fundacja Unum przyznała cotygodniowe nagrody „Bohater Codzienności” dla tych, którzy wykazali niezwykłe poczucie odpowiedzialności i gotowość do działania.

• Piotr Daniewelicz zorientowany na potrzeby w szpitalach od razu niemal rzucił się do pomocy organizując zbiórkę pieniędzy i wykorzystując program „Pomagamy Razem” Fundacji Unum, by zakupić i przekazać ponad 2000 maseczek dla personelu Szpitala Dziecięcego w Olsztynie i ponad 500 maseczek dla Szpitala Położniczo-Ginekologicznego w Olsztynie. Podczas odwiedzin w szpitalach dostrzegł, że mamy, będące przy swoich chorych dzieciach, poświęcają dla nich całe swoje życie. Spędzając całe dnie w szpitalu nie mają ani czasu ani możliwości, by zadbać o siebie i się zrelaksować. Piotr zorganizował akcję pomocy tym mamom angażując olsztyńskich fryzjerów. Osoby kupujące voucher na usługę mogły dopłacić i tym samym zasponsorować wizytę u fryzjera olsztyńskim mamom. Vouchery rozeszły się w oka mgnieniu!
  • Joanna Kłaczkiewicz na wieść o potrzebach seniorów przy pomocy kawiarni „Stara Piekarnia” dostarcza codzienne posiłki osobom starszym. Dzięki jej odwiedzinom seniorzy nie muszą wychodzić z domów, a jak wiadomo, osoby starsze znajdują się w grupie wysokiego ryzyka i są znacznie bardziej podatne na zachorowanie na koronawirusa.
  • Aleksandra Kowalska wspiera chorego Natanka, który ma rzadką wadę nóżki i potrzebuje operacji. Taki zabieg kosztuje 200 tyś zł. Rodzice zbierają fundusze za pomocą serwisu www.siepomaga.pl ale z uwagi na pandemię finansowanie i zbiórki mocno zwolniły. Ola znalazła rozwiązanie jak zebrać potrzebne pieniądze. Piecze ciasta i wystawia je na licytację, a osoby podbijają ich cenę finansując tym samym leczenie Natanka. Ola samodzielnie dowozi darczyńcom ciasta w ramach Warszawy i rodzinnej miejscowości Rzepin Drugi.
  • Agnieszka Surowik wspólnie z pozostałymi członkiniami Stowarzyszenia „Business and Professional Women Posnania”,któremu przewodzi, wsparła Dom Pomocy Społecznej w Kaliszu zakupując niezbędne rzeczy: fartuchy ochronne i kombinezony. To jedyny DPS w Wielkopolsce z koronawirusem, który został tak boleśnie i bezpośrednio przez pandemię dotknięty.Ponadto, Agnieszka wraz z działaczkami rozpoczyna cykl otwartych warsztatów z doradztwem dla osób, które w wyniku pandemii straciły pracę i muszą się na nowo odnaleźć na niepewnym rynku pracy.

Chapeau bas!

Joanna Zaczek ma 100 wpisy